"Voel me even zoals Paris Hilton"

AZ SINT-LUCAS LEIDT EERSTE SCHOONHEIDSSPECIALISTEN VOOR KANKERPATIËNTEN OP

Isabelle Merry geeft borstkankerpatiënte Eef Blommaart (48) een handverzorging.
James Arthur Isabelle Merry geeft borstkankerpatiënte Eef Blommaart (48) een handverzorging.
In het AZ Sint-Lucas kregen afgelopen jaar twintig schoonheidsspecialisten een opleiding om te leren omgaan met kankerpatiënten. De eerste Gentse 'Kanker Beauty Professionals' ontvingen gisteren hun erkenning. Zij moeten patiënten een uiterlijke en innerlijke boost geven. "Tijdens die vertroetelmomentjes kan ik even weer mezelf zijn", getuigt kankerpatiënte Eef Blommaert.

Bij het volgen van een chemotherapie wordt het lichaam van kankerpatiënten danig op de proef gesteld. Om ook tijdens die beproeving hun fierheid en eigenheid te bewaren, is de hulp van een schoonheidsspecialist meer dan welkom. In het ziekenhuis krijgen patiënten die begeleiding vandaag al vaak, maar eens ze naar huis terugkeren valt die steun weg.


Om die reden leidde het 'Institute for Professional Care' de afgelopen maanden, verspreid in Vlaanderen, een eerste lichting 'Kanker Beauty Professionals' op. Ook het oncologisch team van het AZ Sint-Lucas verleende haar medewerking aan het project en stoomde met haar oncologisch team een twintigtal schoonheidsspecialistes uit het Gentse klaar.

Minister van Staat Miet Smet (vierde van rechts) bij de Kanker Beauty Professionals.
James Arthur Minister van Staat Miet Smet (vierde van rechts) bij de Kanker Beauty Professionals.

"Bijzonder gevoel"

Isabelle Merry is één van de kersverse Beauty Professionals. Zij gaat aan de slag bij Bond Moyson. "Het geeft een bijzonder gevoel om iemand weer vertrouwen te geven en er voor te zorgen dat ze trots blijven op zichzelf, ook na een zware behandeling. Door een massage te geven of make-up aan te brengen, kunnen we de patiënten even hun zorgen laten vergeten. Bovendien gaat het niet enkel over het uiterlijk, maar ook over het mentale welzijn van de patiënten. We zijn ook een luisterend oor voor de patiënten waaraan ze hun zorgen kunnen vertellen. Dat geeft enorm veel voldoening."

Paris Hilton

Eef Blommaert die herstellende is van borstkanker laat zich de zorgen welgevallen. "Als ik zo'n massage krijg van een specialist voel ik me vaak even Paris Hilton, maar dan zonder een chihuahua", grapt ze.


"Als kankerpatiënte komt er zoveel op je af. De bestralingen, haar dat uitvalt,... Tijdens die vertroetelmomentjes met de schoonheidsspecialist kan ik weer even mezelf zijn", glundert ze. "Als ik straks naar huis terugkeer, ga ik zeker nog een beroep op hun diensten doen."


Ook Miet Smet, minister van Staat en meter van het project, onderstreepte gisteren het belang van de opleiding voor 'Kanker Beauty Professionals'. Ze verloor zelf haar grote liefde en oud-premier Wilfried Martens aan pancreaskanker. "Ook binnen mijn vriendenkring worden heel wat mensen geconfronteerd met de ziekte. Dat er voortaan ook schoonheidszorg bestaat buiten de muren van de kliniek is zeer belangrijk én een noodzakelijke aanvulling op de bestaande zorg."


In navolging van het succes van het project plannen het Institute for Professional Care en het AZ Sint-Lucas alvast een vervolgtraject voor de opleiding 'Kanker Beauty Professionals'.