"Vier keer zoveel bezoekers"

DE KROOK LOKT MEER DAN 1,1 MILJOEN LEZERS IN 8 MAANDEN TIJD

Koen Van Durme is de 1.111.111ste bezoeker van de nieuwe bib.
Foto Wannes Nimmegeers Koen Van Durme is de 1.111.111ste bezoeker van de nieuwe bib.
Ook na de hype van de opening begin maart blijven bezoekers vlot de weg vinden naar de nieuwe stadsbibliotheek De Krook. Gisteren werd de 1.111.111ste bezoeker in de bloemetjes gezet. "Dat is meer dan 55 keer een volle Ghelamco Arena in 8 maanden tijd", zegt cultuurschepen Annelies Storms (sp.a).

De ambities bij de opening van de Krook eerder dit jaar waren torenhoog. Het markante gebouw naar het ontwerp van architectenduo Coussée en Goris moest naast zijn functie als stadsbibliotheek ook een open huis worden van kennis, cultuur en innovatie. Acht maanden na de opening lijkt 'de bibliotheek van de 21ste eeuw' de hoge verwachtingen in te lossen.


De oude bibliotheek aan het Woodrow Wilsonplein telde dagelijks ongeveer 2.000 bezoekers. Met de verhuizing naar De Krook mikten de stad en haar partners UGent en imec op 3.500 bezoekers per dag. De realiteit overtreft echter hun stoutste dromen. "In de eerste maanden werden het er maar liefst 8.000. Een verviervoudiging dus. In de rustige zomermaanden leek het aantal bezoekers te normaliseren naar een 4.000 a 5.000 per dag, maar in oktober was het aantal bezoekers met de start van het nieuwe academiejaar en culturele seizoen alweer gestegen tot 7.159 gemiddeld. De Krook is dus meer dan een hype", zegt schepen van Cultuur en voorzitter van de stadsbibliotheek Annelies Storms (sp.a).


Niet alleen het aantal bezoekers is opvallend gestegen, ook de uitleningen zitten in de lift. "We maakten de vergelijking tussen april en september 2016 in de oude bib en dezelfde periode dit jaar in De Krook. Het aantal ontleningen steeg met 9 procent van 523.972 in 2016 naar 569.244. Het aantal nieuw ingeschreven leners verdubbelde van 3.900 in de oude bib naar 8.305 in De Krook vergeleken over hetzelfde halfjaar. Zeer hoopgevend is bovendien de spectaculaire stijging die zich aftekent bij jongeren. Het aantal ontleningen steeg daar met 36 procent van 110.383 naar 149.840. Ook jongeren vinden dus de weg naar De Krook", aldus Storms.

Extra personeel

Samen met UGent-rector Rik Van de Walle zette Storms gisteren symbolisch de 1.111.111ste bezoeker in de bloemetjes. Koen Van Durme, een 40-jarige boomchirurg uit Sleidinge, nam de attentie dankbaar in ontvangst. "Een fijne verrassing, ik kwam gewoon even iets opzoeken op het internet", lacht de man. "Ik was al een regelmatige bezoeker van de vorige stadsbibliotheek. Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerst mijn weg wat moest zoeken in De Krook, maar ik ben zeker een fan. Je vindt hier veel meer boeken en dvd's. Zo kan je bijvoorbeeld ook eens een pianoconcert meepikken of een expo."


Om de onverwachte volkstoeloop in goede banen te leiden, plant de stad het komende jaar alvast de aanwerving van zeven extra personeelsleden. "We gaan de gezamenlijke publiekswerking met UGent en imec ook versterken door een programma- en sitemanager aan te stellen", kondigt Storms aan.