"Van Haut wil graag zijn verhaal brengen"

MEESTEROPLICHTER KRIJGT EIGEN TENTOONSTELLING IN MUSEUM DR. GUISLAIN

In de tentoonstelling is onder andere een hele muur vol krantenknipsels te zien.
James Arthur In de tentoonstelling is onder andere een hele muur vol krantenknipsels te zien.
Meesteroplichter Piet Van Haut krijgt vanaf zaterdag in het Museum Dr. Guislain een eigen tentoonstelling. Een nieuwe expo over geïnterneerden opent met zijn getuigenis. "Een hele opluchting om ook dat deel van het verhaal te vertellen."

'Meesteroplichter steelt de show voor rechtbank', 'Oplichter in rechtbank: "Ik was als straf al jullie wagens"' of 'Geef deze man een uur en u bent een bom geld kwijt'. De krantenkoppen logen er niet om de voorbije vijftien jaar. Piet Van Haut, een 49-jarige Gentenaar met een talent voor oplichting en een gat in zijn hand, heeft een paar vijzen los. In 2003 bevolen drie rechters in het Gentse hof van beroep een psychiatrisch onderzoek naar zijn geestesgesteldheid en in 2004 werd zijn internering bevolen. Daar verbleef hij vijf jaar.

Van Haut wilde steeds het laatste nieuw model van GSM. En zo kom je gauw aan een hele collectie.
James Arthur Van Haut wilde steeds het laatste nieuw model van GSM. En zo kom je gauw aan een hele collectie.

Tweestrijd

"Hij is een ervaringsdeskundige, want hij heeft alles gezien: de eenzame opsluiting, het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis, de opvolging door de justitieassistent", zegt oud-magistraat Henri Heimans, die de meesteroplichter al twintig jaar kent.


"Henri en ik horen elkaar dagelijks en zien elkaar wekelijks", pikt Van Haut in.


"Ik ken zijn karakter door en door. Mijn perceptie is dat deze man geen misdrijven meer zou plegen. Hij stond vroeger terecht voor oplichtingen, vaak met een megalomaan kantje, maar dat gebeurt niet meer", gaat Heimans weer verder.


Die tweestrijd - de publieke figuur Piet Van Haut en de man die hij echt geworden is na zijn internering - wil het Museum Dr. Guislain in beeld brengen.

Clichébeeld

"De orde van Vlaamse balies wilde een tentoonstelling organiseren rond de problematiek en wij gingen hiervoor te rade bij oud-magistraat Heimans. Dankzij zijn goede contacten kwamen we bij Piet Van Haut terecht", legt organisator Frederik De Preester uit. "Het is inderdaad geen voor de hand liggende keuze", geeft De Preester toe. "Maar het idee was om geen clichébeeld te brengen van een geïnterneerde. We wilden de bezoeker meteen meetrekken in het verhaal. Daarom kozen we Van Haut als opener van de tentoonstelling."

Herkenning

In het begin van de expo zijn allerlei krantenknipsels te zien over Van Haut en zijn straffen: vier jaar voor oplichting en twee jaar voor stalking. "Hij heeft heel wat media-aandacht gekregen, maar wij wilden voorbij de fratsen kijken en zien waarom hij het heeft gedaan. Hoe is het allemaal zover kunnen komen? Dat vragen we hem in een interview dat speciaal voor deze tentoonstelling opgenomen is", weet De Preester.


"Wat in dat interview opvalt, is het verschil tussen de gemediatiseerde figuur en de eenzame man die hij eigenlijk is", vindt curator Filip Standaert. "Van Haut kijkt erg uit naar de opening van de expo. Het zal voor hem een opluchting zijn om zijn verhaal naar buiten te brengen. Dat is een rode draad bij geïnterneerden: de zoektocht naar herkenning."

Collectie gsm's

Naast de interviews zullen ook delen van het strafdossier tentoongesteld worden, net als een deel van zijn collectie gsm's. "In zijn jeugd werd Van Haut alleen gelaten, hij mocht nooit bellen. Zodra hij geld had, wou hij altijd de nieuwste modellen. Zo heb je een grote collectie natuurlijk. We hebben er maar een deel van tentoongesteld, zoveel waren het er."


De expo '(On)behandeld. Over internering, schuld en boete' opent vanavond voor de medewerkers van het museum. Het publiek is welkom vanaf morgen en dat tot en met 15 oktober.