"Tot 100.000 stripliefhebbers per jaar"

MUSEUM OPENT IN MAART 2019, HOTEL ENKELE MAANDEN LATER

Marc Noël in het stripmuseum in aanbouw aan de Augustijnenkaai.
Gianni Barbieux Marc Noël in het stripmuseum in aanbouw aan de Augustijnenkaai.
Over een half jaar krijgt Gent er een opmerkelijke toeristische attractie bij. Aan de Augustijnenkaai opent in maart 2019 het stripmuseum. "We verwachten tot 100.000 bezoekers per jaar", zegt initiatiefnemer Marc Noël (59). "Dit moet hét stripcentrum van Europa worden." Enkele maanden later gaat het aanpalende striphotel open."

Niets aan de voorgevel van het pand aan de Augustijnenkaai 2 doet vermoeden dat er over een half jaar een toeristische trekpleister opent. Maar eens achter de grote poort blijkt hoe hard er gewerkt werd.


"Het museum van zo'n 2.000 vierkante meter groot moet enkel nog afgewerkt en ingericht worden", legt Marc Noël uit. Marc is een architect uit het Brusselse en een stripverzamelaar sinds zijn 13de. "Er zijn in ons land zo veel goede striptekenaars. Dat is ook het probleem. Door de jaren heb ik enorm veel verzameld, maar mijn kinderen hebben geen interesse. Ik wil niet dat mijn strips dezelfde weg volgen als bij zo veel verzamelaars. Na hun dood belanden ze bij een veilinghuis en zijn ze weg."


Een groot deel van het museum zal gevuld worden met de privéverzameling van architect Marc Noël.


"Maar ik heb ook contact met de nabestaanden van bekende striptekenaars. Het gaat vaak om weduwes of kinderen. Ik heb al een akkoord met de weduwe van Morris om originele tekeningen van Lucky Luke tentoon te stellen. Dat is uniek. Ik heb ook de originele tekeningen van de covers van de eerste twee Suske & Wiskes. Dat worden de pronkstukken."


"In dit museum kan de bezoeker heel wat meer dan plaatjes kijken. Ik heb al heel wat grote beelden besteld. De wand is bijvoorbeeld schuin gezet speciaal omdat ik een beeld van Jerom wil plaatsen die de gevel overeind houdt", legt Marc uit. "Met een 3 meter hoog beeld van Sus Antigoon bootsen we op de binnenkoer de cover van Het Eiland Amoras na. Op het dak komt dan weer een reusachtige versie van de 'chronoscaaf', een teletijdmachine uit Blake & Mortimer. Verder willen we hier workshops, stripveilingen en kunsttentoonstellingen organiseren. Het moet op termijn het belangrijkste centrum voor de negende kunst in Europa worden."


Het museum en het bijhorend hotel is een pure privé-investering. "Er is geen subsidie aan te pas gekomen. Hoeveel dit gekost heeft, vertel ik liever niet. Maar het is wel de bedoeling dat we via het hotel het geld recupereren. Dat hotel zal 38 kamers tellen en we mikken op juni 2019 voor de opening." De nieuwe attractie heet het CAMH, wat staat voor Cartoon Arts Museum & Hotel.


"Het is vooral de bedoeling om de Belgische stripgeschiedenis een mooi uithangbord te geven en om kinderen weer strips te laten lezen hé."

Nu nog een bouwwerf, maar op het binnenplein komt een drie meter hoog beeld van Sus Antigoon.
Gianni Barbieux Nu nog een bouwwerf, maar op het binnenplein komt een drie meter hoog beeld van Sus Antigoon.
Jerommeke moet de schuine gevel overeind houden.
Gianni Barbieux Jerommeke moet de schuine gevel overeind houden.