"Toestand Gents dialect is rampzalig"

'WEEK VAN HET GENTS' OP GANG GETRAPT MET WEINIG OPBEURENDE BOODSCHAP

Wim Claeys zingt kinderliederen in het Gents met de groep Stemband.
James Arthur Wim Claeys zingt kinderliederen in het Gents met de groep Stemband.
Gisteren startte de week van het Gents. Een hele week doen bekende Gentenaars het in hun dialect. Toch waarschuwen een aantal boegbeelden van het Gentse dialect dat het bijzonder slecht gaat met het Gents. "Het is rampzalig. De kinderen krijgen het Gents niet meer mee, ons dialect is een eindig verhaal", zegt Eddy Levis.

Eddy Levis, voorzitter van de 'Gentsche Sosseteit' geeft deze week workshops 'Overdrijven in het Gents' in een aantal scholen. Luk 'Pierke Pierlala' De Bruyker gaat dan weer geschiedenisles geven over Pierke. Het zijn maar enkele van de vele pogingen om tijdens de week van het Gents de liefde voor het Gents dialect aan te wakkeren.


"De toestand van het Gents dialect is rampzalig", zegt Eddy Levis. "Ik heb de voorbije jaren alle Gentse Athenea aangedaan om er te praten over de dialecten. Van de 200 leerlingen die ik daar gezien heb was er geen enkele die nog Gents sprak. Eentje kon 'Het Vliegerke' zingen van op de voetbal. Daar houdt het dus op, hé."


"De kinderen krijgen geen Gents dialect meer mee. Moeder kan van West-Vlaanderen komen, de vader uit het Antwerpse en dus kiest men voor 'algemeen Nederlands", zegt Eddy. "We proberen daar met de week van het Gents het vuur wat aan te wakkeren maar er zal echt meer nodig zijn. Ook van de stad. Waarom niet elke maand een pagina in het Gents in het stadsmagazine bijvoorbeeld?"

Opgewarmd lijk

Ook Wim Claeys, bekend accordionist en zowat de jongste muzikant met een liefde voor de oude Gentse liederen, ziet de toekomst van het Gentse dialect somber in.


"Het oud fabrieks-Gents zoals ik dat thuis geleerd heb, is een opgewarmd lijk en het heeft geen zin meer om te reanimeren", zegt hij. "Het is geen opbeurende boodschap maar het is niet anders. Onder de leeftijd van 40 jaar is er niemand meer die Gents spreekt. Ik doe dat nog omdat ik het zo heb meegekregen maar er zijn er nog weinigen."


Claeys leidt de Gentse Stemband, een groep van 30 kinderen waarmee hij Gentse liederen zingt.


"Maar geen van die kinderen spreekt nog Gents. Mij is het er ook niet om te doen dat het Gents overleeft. Ik wil dat die liedjes echt wel overleven. In Ierland of Bretagne spreekt men ook de originele taal niet meer, maar iedereen kent de oude liedjes er nog. Ik hoop dat we daar in Gent ook naartoe gaan, zo blijft er toch een stukje van ons dialect bewaard", aldus Claeys.

Tongval blijft

"Over 200 jaar zal men in Gent geen Gents meer spreken maar men zal wel nog steeds kunnen horen wie van Gent, West-Vlaanderen of pakweg Antwerpen afkomstig is", zegt Eddy Levis. "Het dialect verdwijnt wel maar de tongval niet."


"Er zal wel iets anders in de plaats komen dat op Gents lijkt", besluit Wim Claeys. "Aan de schoolpoort van Sint-Bavo hoor ik ook jongeren een soort verbasterd Gents spreken en ook de Gentse rappers hebben hun eigen Gents. Dat het oude Gents dialect verdwijnt is jammer, zoals het ook jammer is dat het zo vroeg donker wordt in de winter. Veel valt er niet aan te doen."