"Tennishal 24 uur op 24 opblazen met elektromotor"

SUBSIDIE VAN 273.000 EURO VOOR NIEUWE, ENERGIEZUINIGE OVERKAPPING

Voorzitter Frank Jolie in de luchthal die de tennisterreinen zes maanden per jaar overdekt.
Foto Wannes Nimmegeers Voorzitter Frank Jolie in de luchthal die de tennisterreinen zes maanden per jaar overdekt.
De stad Gent heeft een subsidie van 273.000 euro veil voor de bouw van een nieuwe opblaasbare hal voor Tennisclub De Krijte in Oostakker. "We hebben al zo'n 'luchthal' maar die is 12 jaar geleden zwaar gehavend door een winterprik en dat geeft een enorme energiefactuur", klinkt het. De nieuwe hal moet er in september staan.

Tennisclub De Krijte in de Krijtestraat groeit als kool. Vorig jaar telde de club nog 270 leden, dit jaar zijn het er al 360. "We hebben vijf tennisterreinen in open lucht, maar in de winter heb je natuurlijk een overkapping nodig. Daarvoor gebruiken we al dertien jaar een opblaasbare luchthal. Jammer genoeg is die na een jaar al bij een zware sneeuwbui ingestort. De constructie kon het gewicht van de sneeuw niet meer dragen. Uiteindelijk is dat wel hersteld, maar helemaal goed kwam het niet meer", zegt voorzitter Frank Jolie. "De tent blijkt vooral energieverslindend te zijn. We moeten die zes maanden per jaar 24 uur op 24 opgeblazen houden met een elektromotor. Bovendien moet die zaal opgewarmd en verlicht worden."

Energiekost

"De volledige jaarlijkse werkingssubsidie is vele malen lager dan de energiefactuur door die oude luchthal. Alle budgetten van de club worden opgeslorp door de energierekening", zegt gemeenteraadslid Guy Reynebeau (sp.a). "Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Die 273.000 euro lijkt veel geld, maar als dat betekent dat de energiekost voor de club drastisch beperkt kan worden, dan is dat een investering met een grote meerwaarde."

Woonbuurt

"De tennisclub bevindt zich in een drukke woonbuurt. We zijn de voorbije jaren op zoek gegaan naar een geschikte nieuwe locatie voor de club, maar die werd om diverse redenen niet gevonden", zegt sportschepen Resul Tapmaz (Sp.a). "Deze nieuwe luchthal zorgt er voor dat de club kan blijven verder werken op haar huidige locatie."


De nieuwe luchthal zal niet alleen veel beter geïsoleerd zijn. Ze krijgt ook led-verlichting waardoor de kost voor de verlichting drastisch daalt. "Welke hal het wordt, zijn we momenteel nog aan het bekijken. Maar vast staat dat dit voor onze club een hele vooruitgang is. We hopen om meer mensen aan het tennissen te krijgen, ook op de minder evidente uren. Iedereen wil tennissen tussen 18 en 21 uur en dan is elk veld in het land bezet. Maar ook overdag kan er bij ons getennist worden en dat willen we toch extra in de verf zetten. We hopen dat de nieuwe luchthal er in september staat en het moet een grote troef voor onze club worden", zegt de voorzitter.