’t Vliegerke zet Week van het Gents in

Gentenaars zingen uit volle borst.
Didier Verbaere Gentenaars zingen uit volle borst.
Op de Kouter in Gent werd zondagvoormiddag de Week van het Gents op gang gezongen. Stadscomponist Fulco Ottervanger, Fatih, Faith De Vos en Wim Claeys en de Stembandjes brachten er hun versie van ’t Vliegerke. Fulco al dichtend, Fatih al rappend en Wim Claeys als promotie van zijn nieuwe cd.
De week van het Gents werd op gang gezongen op de Kouter door onder meer Wim Claeys en de Stembandjes.
Didier Verbaere De week van het Gents werd op gang gezongen op de Kouter door onder meer Wim Claeys en de Stembandjes.
Rapper Fatih brengt ’t Vliegerke.
Didier Verbaere Rapper Fatih brengt ’t Vliegerke.
Stadscomponist Fulco Ottervanger geeft zijn versie van 't Vliegerke.
Didier Verbaere Stadscomponist Fulco Ottervanger geeft zijn versie van 't Vliegerke.

De hele week lang staat het Gentse dialect in de kijker met lezingen over het Gentse poppenspel met Luk De Bruyker (Pierke Pierlala) en Freek Neirynck. De horeca serveert extra Gentse specialiteiten en chefkoks kunnen met hun beste waterzooi meedingen naar de ‘Geiwene Foersjet’ voor het beste gerecht.

“Steeds minder mensen spreken ons Gents dialect nog vlot. Ik ook trouwens. Tijdens deze week staan Gentse liedjes centraal”, zegt cultuurschepen Annelies Storms (sp.a). Wim Claeys trekt de hele week langs de Gentse scholen om kinderen liedjes aan te leren. Op 27 en 28 november geven ze een concert in De Bijloke, waar ook zijn cd wordt voorgesteld. “Deze week is belangrijk om ons dialect in stand te houden. Decennialang heeft men geprobeerd om dialecten uit te roeien. Maar schoon klappen kunnen we ondertussen ook nog steeds niet. We doen dus ons ‘devuuren’”, lacht Eddy Levis van de Gentsche Sosseteit. 

Walter De Buck

Het Vliegerke van Walter De Buck is ondertussen, 4 jaar na zijn dood, uitgegroeid tot het Gentse volkslied bij uitstek. “In 2019 willen we Walter passend herdenken met vijf grote zangfeesten in vijf wijken waar hij leefde of actief was. In een woonwagen kunnen bewoners hun verhalen over Walter vertellen. We verzamelen ook tekeningen, foto’s en kunstwerken van hem voor een grote expositie en voor de ultieme biografie die ik samen met Dree Peremans aan het schrijven ben”, vertelt Elke Vandersypen. Zij is samen met Elena Reynaert trekker van het project rond Walter De Buck. 

Elena Rynaert en Elke Vandersypen werken aan een biografie van Walter De Buck in Gent.
Didier Verbaere Elena Rynaert en Elke Vandersypen werken aan een biografie van Walter De Buck in Gent.

Alle info op www.walterdebuck.be. Het programma van de week van het Gents is te vinden op www.stadgent.be.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patricia De Beule

    't Was vrie plezant !

  • Jan Van Gent

    Heeft onze groene schepen ook Gents gezongen ?