"Stadsring lijkt 's nachts op snelweg"

RECORD VAN 114 KILOMETER PER UUR NA ÉÉN WEEK MET SUPERFLITSPAAL

De bewoners van de Vlaamsekaai protesteerden tegen de overlast aan de stadsring.
Wannes Nimmegeers De bewoners van de Vlaamsekaai protesteerden tegen de overlast aan de stadsring.
De superflitspaal stond deze zomer een week lang op de Gentse stadsring. De bewoners van de Vlaamsekaai hadden klachten over snelheidsduivels en bijhorende overlast. De resultaten van de flitspaal liegen er niet om. Na zonsondergang wordt de ring een snelweg voor snelheidsduivels. Het record van die ene week staat op 114 kilometer per uur.

De Vlaamsekaai klaagt al een tijdje over de toegenomen drukte op de stadsring. Bovendien blijkt dat stuk van de stadsring uit te nodigen tot snel rijden.


Dat zorgde voor gevaarlijke situaties en ook geluidsoverlast. Schepen Watteeuw kwam ter plaatse kijken en vroeg de politie om extra controles. Dat gebeurde in de week van de Gentse Feesten. De lidar-superflitspaal werd voor één keer niet in de zone 30 gezet, maar wel op de stadsring. De resultaten laten zich raden. In totaal controleerde de flitspaal 39.006 wagens op snelheid ter hoogte van de Vlaamsekaai. Daar geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur. In totaal kregen 2.178 automobilisten een boete in de bus. In 28 gevallen werd het rijbewijs ingetrokken voor automobilisten die meer dan 87 kilomter per uur reden.

Een superflitser zoals deze kon al wat heel snelheidsduivels betrappen langs de stadsring.
Wannes Nimmegeers Een superflitser zoals deze kon al wat heel snelheidsduivels betrappen langs de stadsring.

Grote inbreuken

Opvallend is dat de stadsring 's nachts regelmatig wordt gebruikt om véél te hard te rijden. Bijna alle grote inbreuken gebeurden 's avonds of 's nachts. De hoogste snelheid gemeten die week was 114 kilometer per uur tijdens de eerste avond dat de flitspaal werd geplaatst. Maar liefst 64 kilometer per uur te snel. Die zelfde nacht werden nog zes andere bestuurders betrapt toen ze honderd kilometer per uur of meer reden op die plek. De dagen nadien bleek de boodschap alvast aangekomen bij de snelheidsduivels. Die pieksnelheden daalden en tijdens de laatste drie dagen dat flitspaal op die locatie stond werd zelf niemand meer geflitst aan meer dan 87 kilometer per uur.

Snelweg

"Dat sluit helemaal aan bij wat we aan de stad gesignaleerd hadden", zegt bewoner Pieter Goddemaer.


"De stadsring is 's nachts vaak een snelweg. We zijn zeker dat hier regelmatig snelheden tot 120 kilometer per uur worden gehaald. De snelheidsmetingen hebben niet echt voor een groot effect gezorgd. Men rijdt hier nog steeds even snel. Het enige verschil is dat er nu wat minder snel geclaxonneerd wordt op de automobilisten die zich wel aan de snelheid van 50 kilometer per uur houden. Maar wat we hier nodig hebben, zijn permanente snelheidscontroles en een einde aan de stroom van vrachtwagens op de stadsring."