"Serviceflat betalen mogelijk zonder dik pensioen"

Guy Reynebeau en Rudy Coddens op bezoek bij Irene Dert in haar sociale serviceflat.
Foto James Arthur Guy Reynebeau en Rudy Coddens op bezoek bij Irene Dert in haar sociale serviceflat.
Een assistentiewoning is niet langer een voorrecht voor wie een aardig gevulde spaarboek of een dik pensioen heeft. In Ledeberg zijn de eerste sociale serviceflats in gebruik genomen: gemiddelde huurprijs 263 euro per maand. "Voor die prijs vind je in Gent moeilijk een studentenkot", zegt WoninGent-voorzitter Guy Reynebeau.

Serviceflats/assistentiewoningen bestaan al sinds de jaren 90, maar worden meestal gebouwd door privé-investeerders die ook hun investering willen terugverdienen. Wie vandaag een serviceflat vindt aan minder dan 1.000 euro per maand mag zich gelukkig prijzen. "Het is lang een privilege geweest voor wie zijn leven lang goed geboerd heeft. In deze sociale serviceflats komen wij tussen in het bedrag naar gelang het pensioen van de bewoner. Zo garanderen we elke bewoner 750 euro leefgeld", zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a).


"Ik heb geluk gehad", zegt Irene Dert (78). "Vier jaar geleden hoorde ik dat men dergelijke serviceflats zou bouwen. Ik wist dat ik zo'n flat met mijn pensioentje onmogelijk kon betalen en heb me meteen kandidaat gesteld. Ik heb veel geluk gehad dat ik er zo snel bij was. In die vier jaar hebben ze een pacemaker gestoken en ik ben een risicopatiënt", zegt ze.


De appartementen zijn uitgerust met sensoren die na 12 uur zonder beweging automatisch alarm slaan. Er zijn ook noodknoppen. Wanneer de bewoner die indrukt, komt iemand van het Wit-Gele kruis meteen langs. De bewoners krijgen ook steun van het dienstencentrum De Knoop honderd meter verderop.


Momenteel zijn er 3 dergelijke appartementen voor koppels en 16 voor alleenstaanden. "Maar dat moeten er meer worden", zegt Coddens. (EDG)