's Nachts dicht, overdag bewaakt

TERMONT NOEMT KABINET WEYTS 'BENDE AMATEURS', MAAR WINT SLAG E40-PARKING

PN / James Arthur Gekiere
In Drongen kunnen ze volgende week eindelijk weer rustig slapen. Vanaf maandag gaat de parking op de E40 's nachts dicht en overdag komt er privébewaking. Burgemeester Termont heeft er wel moeten voor vechten. De onderhandelingen resulteerden zelfs in een open oorlog met minister Weyts.

Het gebeurt zelden, maar burgemeester Termont is gisteren zijn kalmte verloren op een vergadering over de veiligheid van Drongen rond de parking op de E40. De burgemeester kiest doorgaans voor de rede en de dialoog, maar gisteren kwamen er verwensingen en slaande deuren aan te pas. "Dat kabinet van minister Weyts is werkelijk - en ik wik mijn woorden - een bende amateurs. Ze hebben geen enkele voeling met de werkelijkheid."


Op de vergadering waren alle betrokken partijen aanwezig: de gouverneur, de lokale, federale en wegpolitie, het parket, en de kabinetten van Vlaams ministers Ben Weyts en van minister van Binnenlandse Zaken Jambon. Thema: het probleem 'parking E40 Drongen'. Het wemelt er van de illegalen. Transitvluchtelingen worden erheen gebracht of gestuurd door mensensmokkelaars, om er in een vrachtwagen te klimmen. Zo hopen ze in Engeland te geraken. Maar de illegalen zwermen ook uit naar de woonkern, ze breken in in huizen, boerderijen en boten, en veroorzaken overlast.


De burgemeester liet de parking in oktober sluiten, in november en december zorgde minister Weyts voor privébewaking. In januari herbegon de ellende. Weyts beloofde structurele maatregelen, in de vorm van een omheining en camera's. Maar Termont vroeg om in afwachting opnieuw bewaking te voorzien. Waar het kabinet Weyts gisteren 'nog even moest over nadenken'. Waarna Termont dus boos werd.

Photo News

Mee betalen

Daarop liet het kabinet Weyts een mededeling versturen waarin staat dat Termont politieke spelletjes speelt, en dat - als hij bewaking wil - maar mee moet betalen. En toen was het hek helemaal van de dam. "Ik héb aangeboden om mee te zoeken naar geld mocht de financiering een probleem zijn", briest Termont. "En politieke spelletjes? Het gaat mij enkel om de veiligheid van de mensen in Drongen. Wat zij al maanden moeten doorstaan, grenst aan het onwaarschijnlijke. Dat dorp is onleefbaar geworden. Maar dat beseffen ze niet bij Weyts, zij hebben geen voeling met de realiteit. Het is - en ik herhaal het - een bende amateurs."


Uiteindelijk haalde Termont dus wel zijn slag thuis. De parking op de E40 wordt vanaf volgende maandag elke nacht gesloten. Tussen 18 uur en 6 uur ' s morgens kan niemand er op of af. En overdag, van 6 uur tot 18 uur, komt er opnieuw privébewaking. Die zal betaald worden door minister Weyts. Die regeling blijft geldig tot de omheining en de camera's zijn geïnstalleerd.