"R2-D2 zal permanent onder toezicht staan"

STAR WARS-ICOON MET WAARDE VAN 2,4 MILJOEN EURO WORDT PARADEPAARDJE VAN 'HELLO, ROBOT'

Co-curator Fredo De Smet en Nicole Manis bij het uitpakken van R2-D2.
Foto James Arthur Co-curator Fredo De Smet en Nicole Manis bij het uitpakken van R2-D2.
Een persoonlijke assistente van Star Wars-regisseur George Lucas heeft gisteren R2-D2 uitgepakt in het Design Museum. De bekendste robot uit de filmgeschiedenis heeft een geschatte waarde van 2,4 miljoen euro en is het paradepaardje van de nieuwe tentoonstelling 'Hello, Robot'. Om veiligheidsredenen voorziet het Design Museum permanent een bewaker.

R2-D2 is niet zomaar een robot. De 'droid' is een belangrijk personage uit de Star Wars saga: een reeks van films met wereldwijd miljoenen fans en een bijhorende community. In het Design Museum opent vrijdag de expo 'Hello, Robot'.


De originele R2-D2 is het pronkstuk van de tentoonstelling. Het lijf werd gebruikt in Star Wars episode IV: A New Hope, de benen en de kop komen uit episode V: The Empire Strikes Back. De betreurde acteur met dwerggroei Kenny Baker kroop toen letterlijk in de huid van de robot. Deze zomer werd een gelijkaardig exemplaar nog geveild voor 2,4 miljoen euro. De aankomst van het filmicoon ging gisteren dan ook niet onopgemerkt voorbij met een heuse 'uitpakceremonie'. Enkel Nicole Manis, de persoonlijke assistente van George Lucas die meereist met R2-D2, mocht de robot uitpakken.

Permanente bewaking

Ze controleerde meteen of haar reisgenoot ongedeerd was. "Met een tablet kijk ik na of R2-D2 schrammen heeft opgelopen. Op het eerste zicht blijkt dat niet het geval te zijn. Hij straalt zelfs geluk uit door het licht dat op hem valt", spreekt Manis over de robot, alsof ze het over een menselijk wezen heeft.


In 2021 krijgt de robot een definitief onderkomen in het toekomstige Lucas Museum in Los Angeles, maar de komende vijf maanden is de droid dus te bewonderen in Gent. Ook de bekende komiek William Boeva, die dwerggroei heeft, kwam gisteren trots poseren naast het filmicoon. "Ik ben al jaren een grote fan van Star Wars en R2-D2."


Door de hoge waarde van de robot laat het Design Museum niks aan het toeval over. "Er is een stolp geplaatst boven R2-D2 en tijdens de openingsuren van de expo zal een professionele erfgoedbewaker voor permanent toezicht instaan", zegt Simon Adriaensen, communicatieverantwoordelijke van het Design Museum.

Spiegel voorhouden

R2-D2 moet ook de nieuwsgierigheid wekken van bezoekers voor de gehele expo 'Hello, Robot', die onderzoekt hoe mens en machine steeds dichter bij elkaar komen door technologie. "We willen zelf geen positie innemen, maar houden bezoekers een spiegel voor. Robots worden vaak ofwel positief ofwel negatief belicht. We hebben het zowel over de angst dat robots arbeid overnemen als over de robot als vriend of helper in het huishouden", zegt co-curator Fredo De Smet.