"Prachtige blik op industrieel stadsverleden"

PERMANENTE EXPOSITIE EN DAKRENOVATIE MOETEN MIAT OPWAARDEREN

De verbouwingen aan het dak van het museum zijn volop bezig.
Foto Wannes Nimmegeers De verbouwingen aan het dak van het museum zijn volop bezig.
Het Museum voor Industrie, Arbeid en Textiel (MIAT) ondergaat tegen september 2018 een grondige metamorfose. Op de vijfde verdieping opent na een renovatie een nieuwe expo over het verleden van Gent als industriestad. Dit weekend kan je tijdens Open Wervendag genieten van het adembenemende uitzicht vanop het dak.

Het MIAT klokte vorig jaar af op 43.262 bezoekers en wil in de toekomst nog een pak extra volk warm maken voor het industriële verleden van Gent. Een grondige renovatie die vorig jaar reeds van start ging én een herindeling van het museum moeten daartoe bijdragen. Het stadsmuseum bestaat reeds veertig jaar en is sinds de jaren '90 gevestigd in een voormalige katoenspinnerij aan de Minnemeers. De troeven van die locatie wil het MIAT in de toekomst nog beter gaan uitspelen. Momenteel staat het museumgebouw in de stellingen voor een grootschalige vernieuwing van het dak. De vijfde verdieping is gesloten voor het publiek en krijgt bij de geplande opening vanaf september 2018 een centrale rol in het museum.

Permanente expo

"Op deze plek zal een permanente expo geopend worden over de industriële geschiedenis van onze stad. Het nieuwe MIAT wordt een unieke combinatie van beleving en interactie. Het vertelt het verhaal van innovatie en ondernemerschap die Gent gedurende twee eeuwen groot hebben gemaakt, maar er zal ook aandacht zijn voor de keerzijden van het succesverhaal zoals de precaire woonomstandigheden in de beluiken en de armoede onder de arbeiders", zegt schepen van Cultuur, Annelies Storms (sp.a). "Ook topstukken als mule jenny van Lieven Bauwens en twijnmolen krijgen hier hun plaats." Dé grootste troef van de nieuwe opstelling wordt echter het prachtige panorama die de vijfde verdieping biedt over Gent. "Je hebt er een schitterend uitzicht op de 19de eeuwse industriegordel als de middeleeuwse stad", zegt Ann Van Nieuwenhuyse, museumdirecteur van het MIAT.


Na het dak krijgen ook de afdelingen op de derde en vierde verdieping een grondige facelift. De interactieve expo- en atelierruimtes, met de fabriekssfeer van weleer en textiel- en drukmachines die nog steeds werken.

Blog

Tijdens de renovatiewerken laat het museumteam de bezoekers de werken en de plannen aan het gebouw op de voet mee volgen via de blog miatgent.blog en komende zondag kan je het MIAT bezoeken voor een blik achter de schermen. Op Open Wervendag zijn de zware machines, die een stofvrije verpakking kregen, te bezichtigen. Het werfbezoek eindigt met een klim naar het dak van het museumgebouw. Kinderen gaan intussen creatief aan de slag met het thema 'de fabriek' in de historische drukkerij van het museum.`

De activiteiten zijn gratis, maar reserveren is verplicht via Gentinfo: online of tel. 09 210 10 10.