"Overpoort niet klaar om autovrij te worden"

HORECA EIST VEILIGE UITGAANSBUURT BIJ INVOERING CIRCULATIEPLAN

Tim Joiris van De Gentse Tappers vreest chaos in de Overpoortstraat begin april.
Foto Wannes Nimmegeers Tim Joiris van De Gentse Tappers vreest chaos in de Overpoortstraat begin april.
De horeca-uitbaters van de Overpoort vrezen problemen wanneer hun straat over twee maanden autovrij wordt bij de invoering van het circulatieplan. "Geen laad- en loszones, geen terrassenplan maar wel nog taxi's en bussen. Dit wordt chaos. Ze stuurden een brief naar het stadsbestuur.

De horeca-uitbaters van de Overpoort waren zelf vragende partij om hun straat autovrij te maken. Het moet uitgaan in de bekendste feeststraat van het land veiliger maken en iedereen droomde al luidop van een mooi terras voor de deur. Maar het enige wat er op 3 april zal gebeuren is het plaatsen van enkele verkeersborden. Dat steekt bij de horeca-uitbaters.


"We zijn nu op twee maanden voor de Overpoort autovrij moet worden en het is inmiddels duidelijk dat er op geen van onze eisen ingegaan zal worden. We vroegen nochtans zeer logische zaken. Zo wilden we dat de taxi's uit de straat geweerd werden net als de stadinwaartse bussen. Verder eisten we laad- en loszones en een echt terrassenplan voor onze straat. Dat moet er voor zorgen dat alles op een ordentelijke manier gebeurt. We stelden er tegenover dat we onze gevels zouden opfrissen en dat we iets zouden doen aan de wildgroei aan lichtreclames. Naarmate de vergaderingen voorbij gingen, bleek dat er weinig of niets gerealiseerd zou worden bij de start van het circulatieplan. We voelen ons dan ook erg verwaarloosd en hebben het gevoel dat de redelijke termijn al lang overschreden is", zegt Tim Joiris namens de vzw Gentse Tappers.


"Op 3 april zal de Overpoort een totaal andere beleving krijgen. Als het autoverkeer verdwijnt, dan wordt het gevoel in de straat anders. Vandaag staat er al veel meer volk op straat omdat er binnen niet meer gerookt kan worden. Dat zal nog fors toenemen. Maar de stad heeft geen enkele controle daarover. Wat als men in het wilde weg tafels en stoelen begint op te stellen? Of als de feestvierders zich allemaal op straat gaan zetten en een grote sit-in organiseren?", vraagt Joiris zich af.

Nachtleven

De vzw De Gentse Tappers stuurde een brief naar het schepencollege om de problemen aan te kaarten. Met 33 horecazaken stelden ze ook een engagementsverklaring op om aan te tonen dat alle horeca-uitbaters hetzelfde willen. Ze zijn bereid de gevels van de cafés en snackbars te renoveren, de lichtreclames aan te passen en samen met de stad een terrasinplantingsplan uit te tekenen waaraan iedereen zich zal houden. "Meer dan 90% van de horecazaken gaat akkoord", zegt Joiris. "Enkel een handvol snackbars doet niet mee. We hopen dat de stad werk maakt van haar nachtleven. Dat is nog een onderbelicht facet van het stadsleven. We krijgen vaak de opmerking dat we de politie handen vol geld kosten, maar als er 20 uitgaanscafés verspreid in de stad waren geweest die elk hun zin deden, dan had de politie veel meer werk gehad dan nu."


De stad wil voorlopig niet reageren. De brief van de horeca-uitbaters wordt eerst besproken in het schepencollege.