"Op missie in het buitenland? Hoe meer, hoe liever"

AAN BOORD VAN FREGAT LOUISE-MARIE TIJDENS GROOTSTE NAVO-OEFENING IN 30 JAAR

Nog tot 30 november vertoeft de Louise-Marie in Scandinavische wateren.
Joyce Mesdag Nog tot 30 november vertoeft de Louise-Marie in Scandinavische wateren.
Het Belgisch fregat Louise-Marie neemt momenteel deel aan de grootste NAVO-oefening sinds de Koude oorlog. 110 bemanningsleden zijn mee naar Scandinavië, waar een legermacht van 50.000 militairen uit 31 landen wordt ontplooid. Wij voeren enkele dagen mee en gingen op zoek naar enkele Oost-Vlaamse militairen die hun steentje bijdragen tijdens de missie.

Met zijn 19 jaar is Yens 'Giovvani' Cartrysse uit Erpe-Mere één van de jongste bemanningsleden aan boord van de Louise-Marie. "Sinds maart 2017 zit ik bij de marine", vertelt hij. "Daarvoor heb ik een opleiding gevolgd bij de landmacht. Eigenlijk wilde ik bij de luchtmacht, maar voor die examens was ik niet geslaagd. Maar hier amuseer ik mij minstens even goed. Mijn grootvader was ooit dokter op de Zinnia, een voormalig bevoorradingsschip van de Marine. Het is dus zeker geen toeval dat ik op de Louise-Marie ben beland."

Aan boord van de fregat Louise-Marie Yens Cartrysse uit oost-Vlaanderen
Joyce Mesdag Aan boord van de fregat Louise-Marie Yens Cartrysse uit oost-Vlaanderen

Vijanden opsporen

Dat hij vanuit Erpe Mere bij de Marine is beland, blijkt geen toeval. "Eigenlijk is mijn hele familie aan vaderskant West-Vlaams. Alleen mijn vader zelf is naar het binnenland getrokken. Maar de zee zit dus nog in ons bloed."

Sinds 2 juli is Yens ingescheept op de Louise-Marie. Hij is teamleider luchtbeeld in de commandocentrale. "Met radars en sonars scannen we de hele omgeving rond het schip af", legt hij uit. "Dat zien we allemaal op computerschermen. Ik moet specifiek op zoek naar vliegtuigen. Als daar 'vijandige' toestellen worden opgemerkt, moet ik alarm slaan. Vanuit de commandocentrale worden dan alle nodige acties aan gestuurd. Alles is heel 'computerised', maar dat vind ik net boeiend. Het is een intensieve job, en er zijn ook dagen dat ik geen daglicht zie. Maar ik werk hier in een fantastisch team, met een heel familiale sfeer, dat maakt alles goed. En ooit probeer ik nog eens om bij de luchtmacht binnen te geraken."

Omdat Yens nog nieuw is, wordt hij ook opgeleid voor andere functies aan boord. Zo mocht hij gisteren zelfs plaatsnemen aan het roer van het fregat, op de brug. Een indrukwekkend beeld, met zicht volledig rondom het schip.

Vanop de brug kan je quasi rondom het schip kijken
VDS Vanop de brug kan je quasi rondom het schip kijken

Geen mirakels

Ook aan boord van de Loiuse Marie: Henri Lenders (28) uit Zottegem. Hij is verpleegkundige op het fregat, en leeft dus op een ander ritme dan de meeste militairen, die in shifts van 6 uur werken. "Ik heb ook veel meer vrijheid, qua daginvulling", zegt hij. Veel moet je je bij vrije tijd op het schip niet voorstellen: er liggen een paar turnmatten in de helikopterloods om te sporten. Er zijn bars om wat te kaarten bij een glas... water want er is geen druppel alcohol aan boord. "Ik heb eerst verpleegkunde gestudeerd, en ben dan bij defensie gegaan. Een ziekenhuis leek mij nogal saai om te werken, met deze job kan ik de wereld zien. Hoe meer buitenland, hoe liever, voor mij. Hier aan boord moet ik ook geen mirakels verrichten. Ik krijg vooral de standaard-ziekten over de vloer. Buikgriep, keelontsteking, en zeeziekte uiteraard, ook hier hebben ze daar last van."

Nog tot 30 november vertoeft defensie in Scandinavië om er deel te nemen aan de grootste militaire oefening sinds het eind van de Koude Oorlog. De 29 NAVO-landen, aangevuld met partner-landen Finland en Zweden, nemen daaraan deel. Zo wordt aan potentiële vijanden getoond dat de NAVO wel degelijk klaar is om te reageren op een mogelijke aanval op één van de lidstaten.
Aan boord van de fregat Louise-Marie: Henri Lenders
Joyce Mesdag Nog tot 30 november vertoeft defensie in Scandinavië om er deel te nemen aan de grootste militaire oefening sinds het eind van de Koude Oorlog. De 29 NAVO-landen, aangevuld met partner-landen Finland en Zweden, nemen daaraan deel. Zo wordt aan potentiële vijanden getoond dat de NAVO wel degelijk klaar is om te reageren op een mogelijke aanval op één van de lidstaten. Aan boord van de fregat Louise-Marie: Henri Lenders

Bieden

Het schip heeft een bijzonder band met Sint-Niklaas. "Onze mensen hebben het hart op de juiste plaats. Elke middag wordt een liedje afgespeeld, en iedereen mag bieden om te mogen kiezen welk nummer dat moet zijn. "Iedereen zet wel eens 5 euro in om zijn favoriete song te horen", legt commandant Kristof Van Belleghem uit. "Het geld dat we inzamelen, gaat naar dagcentrum vzw in Sint-Niklaas. Daar kunnen mensen met een beperking terecht. Sint-Niklaas is de peterstad van Louise-Marie. Dan doen we ook graag iets voor hen terug."

Sinds augustus al verzamelen alle NAVO-troepen in Scandinavië voor de grootste militaire oefening sinds eind de jaren '80. 50.000 militairen nemen eraan deel, met 150 vliegtuigen, 60 schepen en 10.000 voertuigen. Ook de Belgische defensie tekent present met 450 personen. Landmacht, de medische dienst, de luchtmacht en marine zijn vertegenwoordigd van op onder meer de Louise-Marie. Die is 124 meter lang, 12 meter breed, 3.600 ton zwaar, en heeft een diepgang van 6,20 meter. Op topsnelheid haalt het 29 knopen, wat overeen komt met 53 kilometer per uur. Er is voeding aan boord voor 3 tot 4 weken, samen met 560.000 liter diesel. Er zijn onder meer torpedo's, verschillende intelligente raketten en kleiner afweergeschut aan boord. Er is ook ruimte voor een helikopter.

In de commandocentrale dragen de militairen altijd handschoenen als bescherming voor wanneer een impact de computerschermen zou doen springen.
Joyce Mesdag In de commandocentrale dragen de militairen altijd handschoenen als bescherming voor wanneer een impact de computerschermen zou doen springen.
De grootste NAVO-oefening met en indrukwekkende parade van militaire schepen
Joyce Mesdag De grootste NAVO-oefening met en indrukwekkende parade van militaire schepen
Bruggeling Kristof Van Belleghem voert het commando op het fregat.
Joyce Mesdag Bruggeling Kristof Van Belleghem voert het commando op het fregat.
Scherpschutters aan boord van het fregat
Joyce Mesdag Scherpschutters aan boord van het fregat
Ook het grof geschut wordt bemand
Joyce Mesdag Ook het grof geschut wordt bemand
Indrukwekkend militair materiaal (maar niet Belgisch): een ospray
Joyce Mesdag Indrukwekkend militair materiaal (maar niet Belgisch): een ospray
Indrukwekkend militair materiaal (maar niet Belgisch): een Zweedse corvette
Joyce Mesdag Indrukwekkend militair materiaal (maar niet Belgisch): een Zweedse corvetteReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.