"Op mijn 12de hielp ik op Feesten al mee in pitakraam"

Emin Mektepli, die als beroep tapijten herstelt.
Foto WN Emin Mektepli, die als beroep tapijten herstelt.

Wanneer ging je voor het eerst naar de Gentse Feesten?


"Zolang ik mij kan herinneren, ben ik altijd naar de Feesten geweest, eerst met mijn familie en later alleen. Ik ben al van mijn 1 jaar in Gent. Toen ik 12 jaar was werkte ik zelfs al mee op de Feesten, in een pitakraam."


Wat moet je zeker doen op de Feesten?


"U amuseren, u smijten in de sfeer, de muziek en de ambiance. Dat is het belangrijkste."


Wat is jouw beste Feestenherinnering?


"Een jaar of 3 geleden was ik - zoals altijd - tapijten aan het herstellen in de Jan Breydelstraat, en een mevrouw viel. Ik heb haar toen recht geholpen, een stoel aangeboden, ik ben ijs gaan halen bij de buren, en ik heb haar verzorgd. Haar naam wist ik niet eens. Maar een week later stond ze daar terug, met een mooie bos bloemen. Ik heb nog altijd contact met Martine.


En dan was er nog dat jaar dat mijn zoontje van toen 8 jaar politie speelde op de Feesten en boetes uitdeelde. Tot de échte politie mij aansprak. Ik dacht dat ze boos zouden zijn, maar ze vonden het geweldig, en mijn zoon kwam toen zelfs in de krant als 'jongste flik'."


Wat is jouw favoriete Feestenplek?


"Dat is Polépolé. Die muziek en die sfeer daar, er is altijd ambiance."


Waarom sta jij zo op de affiche?


"Omdat ik de Tapijtendokter ben. Ik zit elk jaar in de Jan Breydelstraat op straat tapijten te herstellen. Zo werd ik een bekend figuur in Gent. Dit jaar zit ik trouwens voor het Design Museum, waar een tentoonstelling over textiel loopt." (VDS)