"Ook bakje vol zonder Iljo op de piste"

Café De Karper van vader Ronie Keisse favoriete uitvalsbasis wielerfans Zesdaagse

Enkele Britse supporters zijn aan het inpilsen in café De Karper van vader Iljo Keisse.
James Arthur Enkele Britse supporters zijn aan het inpilsen in café De Karper van vader Iljo Keisse.
Als Gents wielercafé bij uitstek beleeft uitbater Ronie Keisse van café De Karper hoogdagen tijdens de Zesdaagse. Ondanks de blessure van zoonlief én publiekslieveling Iljo Keisse zit de kroeg op een boogscheut van 't Kuipke elke dag stampvol. "Dit is het mekka voor al wie de Zesdaagse een warm hart toedraagt", zegt de Britse wielerfan Alan Mcartly.

Wielertruitjes aan de muur, een koersfiets aan het plafond en een gratis petje met regenboogkleuren voor wie een speciaalbiertje bestelt: dat moet café De Karper zijn op de hoek van de Charles de Kerchovelaan en de Kortrijksesteenweg. Het hele jaar door is de kroeg van Ronie Keisse en zijn dochter Drieka een warm nest voor studenten, maar tijdens de Zesdaagse nemen wielerfans er de bovenhand.


"Enerzijds is de beleving wat minder nu Iljo dit jaar verstek moest geven door een blessure, maar anderzijds ben ik ook veel minder zenuwachtig. Sowieso zit het café elke dag stampvol", lacht Ronie, die 's avonds ook trouw afzakt naar 't Kuipke met in zijn kielzog een gevolg van wielerfans. "Ik schat dat we 1.500 tickets aan de man brengen voor de Zesdaagse. Dat is begonnen met familie mee te vragen en is intussen uit de hand gelopen."


Voor én na de koers is café De Karper de favoriete uitvalsbasis van wielerfans uit binnen- en buitenland. Alan Mcartly en zijn vrienden Lisa, Steve, Dave en Howard uit Londen komen al voor het vijfde jaar op rij naar De Karper. "Naar de Zesdaagse komen we zelfs al twintig jaar. Het is een fantastisch wielerevenement met een ongelooflijke traditie. Ik herinner me nog hoe er voor het rookverbod een gigantische walm hing in 't Kuipke: pure folklore", lacht Alan. "En vorig jaar hebben we hier in De Karper nog met Bradley Wiggins zijn zege gevierd. Onvergetelijke herinneringen. Dit is het mekka voor al wie de Zesdaagse een warm hart toedraagt."


Ook de Nederlandse wielervrienden Kees, Kees, John en Henk uit Roosendaal vinden al jaren de weg naar De Karper. "We zijn hier ooit terecht gekomen door dat één van ons vrijkaarten had gekregen via zijn werk. Elk jaar gaan we één dag op uitstap naar de Zesdaagse, telkens op vrijdag. En een tussenstop bij De Karper hoort daar bij", vertellen de vrienden die allen deel uit maken van fietsvereniging 'Audax Klub Nederland'. "We doen het voor de gezelligheid en de ambiance en om van thuis weg te zijn natuurlijk", lacht John.

Vader Ronie Keisse met een klant die geniet van het biertje van de maand 'Corvélo'.
James Arthur Vader Ronie Keisse met een klant die geniet van het biertje van de maand 'Corvélo'.
Logo Zesdaagse
RV Logo Zesdaagse