"Ontsnapt en opgehitst"

LABIELE MAN VERNIELT NEUZENKAR EN BEKLADT FLITSPAAL

Het verfwerk van H.T. donderdag in de Sleepstraat werd gefilmd.
RV Het verfwerk van H.T. donderdag in de Sleepstraat werd gefilmd.
De man die donderdag de superflitspaal in de Sleepstraat bekladde met witte verf, is gevat. Moeilijk was dat niet: hij blijkt bekend te zijn in de Sleepstraat en liet zich filmen. Hij zou enkele weken geleden ook de karren van neuzenverkoper Carl in het water geduwd hebben. Volgens familie is de man labiel en werd hij opgehitst.

Het filmpje van H.T. (34) die met een pot verf de superflitspaal te lijf gaat, ging gisteren viraal. Een grote groep beschouwde zijn daad van rebellie als een heldendaad. Maar achter de beelden blijkt een klein drama schuil te gaan. Familie en vrienden van de dader vrezen dat de man ertoe aangezet werd.


"H.T. is al ongeveer drie maanden manisch-depressief", is in een facebookbericht te lezen. "Andere achtelozen, laag gevallen soorten hebben zijn toestand misbruikt en hem de superflitspaal in de Sleepstraat laten verven. Normaal gezien is hij opgenomen in een psychiatrische instelling, maar hij loopt daar zonder toestemming van de dokter weg. Zijn behandeling is nog niet ten einde."

H.T. zou midden oktober de kar van neuzenverkoper Carl in het water gegooid hebben.
Wannes Nimmegeers H.T. zou midden oktober de kar van neuzenverkoper Carl in het water gegooid hebben.

Niet aangehouden

Wie de opdrachtgever dan wel was of wie de beelden opnam, is niet duidelijk. De man blijkt nog geen verklaring afgelegd te hebben, hij wilde enkel communiceren met een advocaat aan zijn zijde. Hij mocht weer beschikken en is niet aangehouden.


Het blijkt niet zijn eerste wapenfeit te zijn.

Geen neuzenoorlog

Enkele weken geleden werd H.T. al opgepakt omdat hij de karren van neuzenverkoper Carl Demeestere op 18 oktober in het water had geduwd aan de Geldmunt. Toen werd ervan uit gegaan dat het om een zoveelste episode in de neuzenoorlog ging. Niet dus. De man werd kort na de feiten opgepakt en verklaarde onder druk te staan van anderen. Eerder had hij ook al bedreigingen geuit tegen een verkoopster. H.T. werd doorverwezen naar het Guislain-instituut, maar daar ontsnapte hij afgelopen week. Opnieuw trok hij naar de neuzenverkopers van de Groentenmarkt, weer werd hij opgepakt en opnieuw ging hij op de loop in het Guislain-instituut.


Verwacht wordt dat de man binnenkort verhoord wordt. De politie zal vooral willen weten wie de feiten precies gefilmd heeft en of hij opnieuw onder druk werd gezet. De woordvoerder van de politie kon echter weinig informatie kwijt over de voorbije gebeurtenissen, het voorval is nog in onderzoek. "We kunnen niks kwijt over het voorval, we bevestigen noch ontkennen een link tussen de twee feiten. We hebben daarvoor onze redenen."