"Ons werk mag gezien worden"

TWEEDE REEKS OVER GENTSE RECHERCHE VANAF 23 NOVEMBER OP VIER

Wannes Nimmegeers
De Gentse misdaadbestrijding kent hoogdagen op de televisie. Naast de fictiereeks 'De Ridder' en de realityreeks 'De Rechtbank' komt er ook een tweede seizoen van 'De Recherche' op televisie. Drugszaken, geweldplegingen en verdachte overlijdens: het passeert allemaal de revue. "Wij hebben niks te verbergen, we zijn trots op ons werk", klinkt het.

De Gentse recherche huist in de Ridderstraat. Het team van Chris Van Gaever telt 117 man, onder wie 107 rechercheurs en 10 man 'burgerpersoneel'. Die 107 zijn opgedeeld in 10 specifieke technische teams, zoals 'diefstal' en 'drugs', en dan zijn er nog eens drie aparte 'cellen' voor gerichte opsporingen, voor technische ondersteuning bij bijvoorbeeld sporenonderzoek en voor het werk met informanten. "Schrik om herkend te worden, hebben wij niet", zegt Van Gaever. "Twee weken na de uitzending is iedereen de gezichten vergeten. Bovendien kennen onze mensen hun pappenheimers wel en dus kennen de mensen uit het milieu ook onze mensen."

Wannes Nimmegeers

Respect

Korpschef Filip Rasschaert is trots dat opnieuw 'zijn' korps in het voetlicht komt. "Zo zien mensen wat echt politiewerk inhoudt, want door films en fictiereeksen krijgen mensen een vertekend beeld. Ik ben vooral ook blij dat de sfeer zo mooi in beeld gebracht wordt. Niet alleen de sfeer binnen het team zelf, maar ook het respect waarmee onze mensen omgaan met de verdachten en de criminelen. Dat is belangrijk."

Extra belasting

In de serie wordt opnieuw een aantal rechercheurs gevolgd tijdens acties en verhoren. Elke zaak die op tv komt, is intussen volledig afgehandeld. De opnames dateren dus van ruim een jaar terug. Elke unit komt aan bod. "Bij ons was eigenlijk niemand bereid mee te doen, dus heb ik mij opgeofferd", zegt Nadia De Rijck van het team 'Geweld'. "Wij doen immers zo mooi werk dat het jammer zou zijn dat dat niet in beeld zou komen. Die opnames zijn wel een extra belasting en soms vermoeiend. Al was de cameraploeg altijd heel professioneel en op de achtergrond. Ze liepen nooit in de weg. Na een tijdje vergeet je die en werk je gewoon door."

Mens achter rechercheur

Dat zegt ook Boris Beirnaert. "Ik doe vooral bureauwerk. Bij mij liep de tv-ploeg dus sowieso niet in de weg. Maar ze zijn er wel, en je weet dat. In het begin geeft dat wat extra druk. Maar uiteindelijk doe je gewoon je job. Het is zoals de advocaten die aanwezig zijn bij een verhoor. In het begin voel je je ook op de vingers gekeken."


Danny Rijckbosch van het team 'Bijzondere Criminaliteit' nam de ploegen wel mee de baan op. "Zo leert het grote publiek ook de mens achter de rechercheur kennen. Wij hebben niks te verbergen, integendeel. We zijn trots op wat we doen. Echt schrik heb ik in 30 jaar nog niet gehad. Er zijn wel risico's natuurlijk, maar we zijn er op getraind die in te schatten en te analyseren. Adrenaline is er natuurlijk wel dikwijls. Maar daarvoor ben ik hier ook, ik heb gekozen voor een job met afwisseling en uitdaging." Danny zelf heeft het meeste voldoening van zijn werk als er een pyromaan wordt gevat. "Dat zijn moeilijke onderzoeken, want als wij ter plaatse komen, is alles verbrand", zegt hij. "Maar ons team is wel voortrekker in het onderzoek naar criminele branden in België. We hebben best wel wat expertise."


'De Recherche', vanaf 23 november elke maandag om 21 uur op Vier.