"Ons dialect mag niet verloren gaan"

EERSTE WEEK VAN HET GENTS OP GANG GETRAPT OP KIOSK VAN DE KOUTER

Zondagochtend werd de allereerste Week van het Gents op gang getrapt. Dat gebeurde met veel show en humor op de kiosk van de Kouter. "Eindelijk kan ik een hele week mijn eigen taal spreken, want ik kan niks anders", knipoogde burgemeester Termont. In het stadhuis prijkt deze week een Manneke Pis.

De Week van het Gents is een idee van Guido Meersschaut van de N-VA. Hij stelde het initiatief voor op de Gentse gemeenteraad, en de stad ging erop in. "We kunnen niet riskeren dat ons dialect verloren gaat", vindt de burgemeester. "We moeten ervoor zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog Gents kennen". Popkoning Jean-Pierre Maeren presenteerde de show op de kiosk, vermomd als 104 jaar oude inwoner van de Brugsche Puurte.

Manneke Pis

Zanger Johan Verminnen kwam het startschot geven. De week van het Brussels wordt immers al enkele jaren georganiseerd, en editie 2016 zit er net op. Dus mocht hij de fakkel doorgeven. Die had hij dan wel niet letterlijk mee, maar wel een Manneke Pis. In 2009 werd het Brusselse Manneke Pis even in een kostuumpje van het Gentse Pierke Pierlala gestoken. Daarvoor trokken toen 130 zingende Gentenaars naar Brussel. De Brusselse burgemeester Thielemans beloofde toen het ventje jaarlijks zijn Pierkeskostuum aan te trekken bij de start van de Gentse Feesten. En nu bracht Johan Verminnen dus een replica van het beeldje, in dat Pierkeskostuum, terug mee naar Gent. "Ge moogt het terughebben", knipoogde hij. Dat beeldje zal de hele week te zien zijn in het Gentse Stadhuis.

Wim Claeys liet zijn Gents Kinderkoor De Stemband opdraven met schuune Gentsche liedses, zoals 'Mijne Vlieger' en 'in mijn stroatse zijn 't allemoal commèren'. "En alle kindjes mogen dus gratis meezingen met ons, elke zondag van half 12 tot half 1 in herberg Macharius", zei hij. "Ze leren zingen en ze leren direct ook Gents." Maar er staat deze week veel meer te gebeuren. Zo wordt er vanavond een boek voorgesteld voor kinderen, om te leren tellen in 't Gents. Er zijn lezingen, koozerieën, en natuurlijk de uitreiking van de Handsjes aan verdienstelijke Gentenaars. Poppentheater Magie speelt marathonvoorstellingen in de Sint Pietersabdij, en heel wat horecazaken bieden typisch Gentse specialiteiten aan.

Alle info vind je op de website www.stad.gent/weekvanhetgents

Johan Verminnen (r.), Daniel Termont (tweede van links), toneelregisseur Freek Neirynck met Pierke Pierlala op de arm en popkoning Jean-Pierre Maeren, die de show presenteerde, op de kiosk.
James Arthur Johan Verminnen (r.), Daniel Termont (tweede van links), toneelregisseur Freek Neirynck met Pierke Pierlala op de arm en popkoning Jean-Pierre Maeren, die de show presenteerde, op de kiosk.
Er kwam heel wat volk kijken naar de aftrap van de eerste Week van het Gents.
James Arthur Er kwam heel wat volk kijken naar de aftrap van de eerste Week van het Gents.
Wim Claeys brengt met zijn kinderkoor De Stemband enkele 'schuune Gentsche liedses'.
James Arthur Wim Claeys brengt met zijn kinderkoor De Stemband enkele 'schuune Gentsche liedses'.