"Ondergrond nog vol met bommen"

EVACUATIEPLANNEN VOOR WEGENWERKEN, MAAR BEWONERS BLIJVEN BEZORGD

Serge Ferne, Leslie Rogge en Patrick Somerlinck met de bordjes die ze kregen.
Yves Masscho Serge Ferne, Leslie Rogge en Patrick Somerlinck met de bordjes die ze kregen.
De gemeentebesturen van Gent, Merelbeke en Melle hebben uitgebreide evacuatieplannen klaar voor de heraanleg van de stationsomgeving in Merelbeke. Er wordt vermoed dat er nog tal van bommen uit de Tweede Wereldoorlog onder de grond steken. Telkens zo'n bom wordt opgegraven, zullen de onmiddellijke omwonenden hun woning moeten verlaten.

De wegenwerken zullen vlot twee jaar in beslag nemen. In een eerste fase zijn Merelbekestationsplein, de Bloemstraat en de Mellestraat in Gentbrugge aan de orde. Later volgt de Gontrode Heirweg. De riolering zal er vervangen worden en de straten worden volledig vernieuwd. Wat onder de grond zit, baart iedereen echter vooral zorgen.


In de Tweede Wereldoorlog werd de omgeving van het Merelbeekse station met de grond gelijk gemaakt door bombardementen van de geallieerden. Het station was in handen van de Duitsers en was een belangrijke logistieke schakel voor de bezetter. In totaal werden er drie luchtbombardementen uitgevoerd op de basis. Een eerste op 5 september 1943 waarbij 110 doden vielen. Op 10 april 1944 volgde het grootste bombardement, uitgevoerd door de Canadezen. Door dat bommendeken vielen 428 doden. Er werden in totaal 1.816 bomkraters geteld. Een maand later zou het gebied een laatste keer gebombardeerd worden. Toen vielen er 48 doden. Het overgrote deel van de gedropte bommen ontplofte, maar er wordt verondersteld dat zo'n 15 procent niet tot ontploffing kwam. Dat kan betekenen dat er nog honderden bommen in de grond kunnen zitten in de ruime omgeving rond het station. De laatste bom die gevonden werd, was er één van 200 kilo in de Peter Benoitlaan. Toen werden honderden gezinnen geëvacueerd op kerstavond van 2015.


"Het is niet de vraag of er bommen uit de grond zullen gehaald worden, maar wel hoeveel", zegt cafébaas Christophe Bellecost van taverne Breughelhof. "Hier iets verder zit er bijvoorbeeld een bunker onder grond waarin metaal is waargenomen. Wat het is weet men niet. Maar de ondergrond zit hier echt vol met bommen. Ik ben nog maar pas cafébaas en dit zal een moeilijke periode worden door een slechte bereikbaarheid, maar ik ben wel blij dat eindelijk aan de werken begonnen kan worden. Ze werden al vaak uitgesteld."

Linda stevens in Play Beach, een van de plekken die voor opvang zal dienen bij eventuele evacuatie.
Yves Masscho Linda stevens in Play Beach, een van de plekken die voor opvang zal dienen bij eventuele evacuatie.

Informatiepakket

Alle omwonenden kregen gisteren een informatiepakket in de bus. Daar zaten ook twee kleine posters bij. De rode met het woord 'Help' erop, het andere met de boodschap 'Ik ben Weg'. Die posters moeten het mogelijk maken om de buurt vlot te evacueren. De politie en hulpdiensten kunnen zo snel inschatten waar nog mensen zijn die geëvacueerd moeten worden zonder aan elke woning te moeten aanbellen. "Het dient gezegd dat we goed geïnformeerd worden", zegt Leslie Rogge. "Het is ook nodig om dit goed op voorhand te plannen gelet op het aantal bommen die hier in het verleden al zijn opgedoken."

Vijf opvangplaatsen

Er zijn alvast vijf plaatsen waar geëvacueerden terechtkunnen. De gemeentebesturen roepen op om onderdak te zoeken bij familie of vrienden. Indien dat niet kan zijn er drie plekken waar noodopvang wordt geregeld. Dat zijn de binnenspeeltuin Play Beach in de Driebeekstraat in Gentbrugge, de gemeentehallen in Merelbeke en Studio M in de Molenweg in Melle.


"We hebben al dienst gedaan als opvang bij de laatste bom op kerstavond", zegt Linda Stevens van Play Beach. "In totaal kunnen we hier 600 mensen plaatsen en bij goed weer zelfs nog meer. Ik heb het gevoel dat het ook zal nodig zijn. Voor gezinnen met kinderen zijn we in elk geval de beste noodopvang die denkbaar is met alle speeltuigen die hier staan."


Iedereen die in de buurt van de werken woont krijgt alvast het advies om voorzorgen te nemen. Men raadt aan zeker genoeg persoonlijke spullen voor een hele dag mee te nemen, samen met een identiteitskaart en SIS-kaart. Ook medicatie en eventueel speelgoed, babyvoeding en luiers legt men best klaar.


Op maandag 5 september is er nog een informatievergadering over de geplande werken en de evacuatieplannen. Die vindt plaats om 20 uur in de refter van de GO! Basisschool Merelbeke, H. Consciencestraat 56 in Merelbeke.