‘Meulesteebos’ volgende maand al omgewoeld voor archeologisch onderzoek

De piepjonge bomen van ‘Meulesteebos’ zullen mogelijk niet uitgroeien tot forse kleppers.
Wannes Nimmegeers De piepjonge bomen van ‘Meulesteebos’ zullen mogelijk niet uitgroeien tot forse kleppers.
In april starten de archeologische opgravingen op het terrein aan Meulestedebrug waar een bouwproject gepland is. Heel wat buurtbewoners hebben daar de voorbije twee jaar bomen aangeplant uit protest. Het lijkt er op dat ‘Meulesteebos’ maar een kort leven beschoren zal zijn.

Het perceel aan de Meulestedekaai maakte deel uit van een grondruil tussen stadsontwikkelingsbedrijf Sogent en projectontwikkelaar Adelaar Properties. Sogent kreeg de grond van de oude bowling Meibloem in de Brugse Poort en in ruil mocht de projectontwikkelaar bouwen op het braakliggend terrein aan het Redersplein in de wijk Meulestede. In totaal komen er 50 woningen.

De plannen vielen duidelijk niet goed in de buurt. De bewoners zien het grasplein als de groene long van de wijk. Daarom plantten de buurtbewoners er vorig jaar al massaal hun kerstbomen en ook dit jaar kwamen er nog een pak bomen bij. De bedoeling: er een bos voor de buurt van maken.

In de commissie openbare werken vroeg Gert Robert (N-VA) naar de stand van zaken. Volgens schepen van stadsontwikkeling Sami Souguir (Open Vld) zal er snel actie te zien zijn op het terrein. “De projectontwikkelaar zal het archeologisch onderzoek binnenkort laten uitvoeren. Het gaat om een zone met hoge archeologische waarde. De eerste nederzettingen in de wijk Muide-Meulestede waren er al in de 13de eeuw. De uitvoering is gepland voor maart tot april. Daarna volgt de vergunningsaanvraag voor het woonproject. Sogent doet nog inspanningen om ontbrekende stukken grond aan te kopen.”

Traditioneel maken archeologen eerst proefsleuven. Indien er iets gevonden wordt kan het terrein volledig open gelegd worden.

Circulatieplan

Souguir verwees meteen ook naar een circulatieplan voor de buurt. “De stad heeft zich geëngageerd voor de heraanleg van het openbaar domein. Na de bouw van de woningen worden de omliggende straten heraangelegd. De buurtbewoners zullen opgeroepen worden om mee te denken over de inrichting. Ook voor de buffering tegenover de haven en het verleggen van het autoverkeer van de New Orleansstraat naar de Port Arthurlaan vragen we hun inbreng. Een verkeersplan voor de wijk wordt opgemaakt. Circulatiemaatregelen kunnen besproken worden. De grootste wijzigingen voor de wijk komen pas wanneer de Verapazbrug in gebruik wordt genomen, maar dat laat nog even op zich wachten.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.