"Meer subsidies, minder blikjes"

PLEINORGANISATOREN OP ÉÉN LIJN OVER GENTSE FEESTEN

Het Sint-Baafsplein vol platgetrapte blikjes tijdens de afgelopen Gentse Feesten.
Foto Wannes Nimmegeers Het Sint-Baafsplein vol platgetrapte blikjes tijdens de afgelopen Gentse Feesten.
De tien pleinorganisatoren van de Gentse Feesten hebben samen een 'memorandum' opgesteld voor het volgende stadsbestuur. Dat ze alle 10 op één lijn staan, is historisch, een memorandum voor de toekomst van de Feesten evenzeer. Ze willen af van het blik, en vragen meer geld.

De organisatoren van Boomtown, Sint-Baafsplein, Vlasmarkt, Trefpunt, Korenmarkt, Groentenmarkt, Veerleplein, Laurentplein, Emile Braunplein en Polé Polé zaten gisteren broederlijk naast elkaar. Ze hadden politici van alle partijen uitgenodigd om te luisteren naar hun grieven, en eisen voor de toekomst. De grootste ergernis is het blik op de Gentse Feesten. "70% van onze inkomsten komt uit drankverkoop, maar mensen halen goedkope blikken drank in nachtwinkels. Ze komen daarmee naar de gratis optredens die wij financieren met de inkomsten uit onze drankverkoop. Blik moet verboden worden. Als dat gebeurt, zijn ook wij bereid blik en pet uit ons aanbod te halen. Bovendien zijn onze kosten de voorbije jaren excessief gestegen. Veiligheid, geluid, verzekeringen, alles kost handenvol geld. De subsidies zijn niet gestegen", klinkt het.


De organisatoren hopen op meer subsidies, onder meer van de Vlaamse overheid. "Er kan moeilijk ontkend worden dat de Gentse Feesten een cultureel volksfeest zijn, zelfs erfgoed. Misschien moeten we samen een dossier indienen."


Ook stellen ze vast dat sponsoring steeds moeilijker te vinden is. Daarnaast hebben ze problemen met cashflow. "Iedereen vraagt voorschotten, terwijl wij onze eerste euro pas verdienen als we de eerste pint verkopen. De subsidies komen na de Gentse Feesten pas binnen."

Kwaliteit

Een meerjarenplan willen ze ook. "Nu worden subsidies jaar na jaar berekend, het is elk jaar bang afwachten wat we krijgen. Zo kan je niet vooruit plannen."


Feestenschepen Christophe Peeters (Open Vld) reageert: "Ik ben blij dat de organisatoren elkaar gevonden hebben. Ze willen nu zelfs een gezamenlijke sponsor zoeken, dat was 6 jaar geleden onbespreekbaar. Dat er subsidies van hogere overheden moeten komen, dat is absoluut waar. Van de stad zal er niet veel extra komen. We investeren nu al jaarlijks tussen 2,5 en 3 miljoen euro in de Feesten, waarvan 700.000 euro naar de grote pleinen gaat. Dat kan misschien iets omhoog. Subsidies op langere termijn zijn bespreekbaar, maar daar moeten garanties qua kwaliteit tegenover staan. Het subsidiereglement vandaag houdt objectief rekening met kwaliteit, en dat werkt. 2018 was bijvoorbeeld een heel sterke editie".


Volgens de pleinorganisatoren is de situatie onhoudbaar geworden. Sommigen denken aan stoppen.