‘Mammie en Pappie van de Brugse Poort’ riskeren jarenlange celstraf voor dealen van heroïne: parket wil 46.800 euro aan winst verbeurd verklaard zien

Het koppel opereerde vanuit zijn woning in een zijstraat van de Weverstraat in de Brugse Poort.
Jeroen Desmecht Het koppel opereerde vanuit zijn woning in een zijstraat van de Weverstraat in de Brugse Poort.
“Mammie en Pappie van de Brugse Poort”, zo omschrijft de strafrechter het koppel dat vrijdag voor haar stond. Zij is 59, hij lijkt de 60 ver gepasseerd. Beiden riskeren ze een celstraf van 40 maanden voor het bezit en de verkoop van heroïne. “In het Gentse drugsmilieu weet iedereen dat ze maar moeten aanbellen bij ‘Mammie en Pappie’. Gegarandeerd doen ze de deur open.”

Beiden stonden vrijdagochtend terecht voor feiten tussen 2017 en 2019. Dat het koppel vanuit zijn echtelijke woning heroïne verkocht, werd al een tijdlang vermoed. Toen een verslaafde dealer uit de biecht klapte na zijn arrestatie, ging de bal aan het rollen.

“Toen de politie binnenviel, verklaarde de man meteen dat ze boven moesten zijn”, vertelt de openbare aanklager. In een bokaal onder het bed troffen de inspecteurs 96 gram heroïne aan, verdeeld over 60 bolletjes. Straatwaarde van het boeltje: een slordige 2.700 euro.

Beiden zijn geen onbekenden bij het Gentse gerecht. De vrouw beschikt ondertussen al over een goed gevuld strafblad: zo kreeg ze in 2007 een celstraf met uitstel, in 2015 werd ze veroordeeld tot een effectieve celstraf van 3 jaar. “De Mammie van Gent. Hoeveel tijd moeten justitie en politie nog in u pompen?”, vroeg de rechter zich af.

In de cel

Het parket vorderde een celstraf van 40 maanden en een boete van 8.000 euro. Bovendien wil het 46.800 euro aan drugswinsten verbeurd verklaard zien. De vrouw zit in afwachting van haar vonnis achter tralies. Haar advocaat pleitte vrijdag opnieuw voor een straf met probatie-uitstel, en benadrukt dat ze kampt met serieuze drugsproblemen. “Deze vrouw is bijna dertig jaar verslaafd. De jaren die haar nog resten, zullen damage control zijn. Daarom vraag ik om haar opnieuw een voorwaardelijke straf te geven: met verplichte lessen Nederlands, begeleiding voor haar drugs- en financiële problemen en alle voorwaarden die u nodig acht, mevrouw de rechter.”

Geen advocaat

Haar man kwam vrijdag zonder advocaat naar de rechtbank en verdedigde zichzelf. Hij beweert dat hij niets te maken heeft met de drugshandel. “Er zijn nochtans verschillende afnemers die verklaarden dat ze bij ‘die oude meneer’ hebben gekocht”, stelt de openbare aanklager. Vonnis op 14 juni. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.