"Liefde voor juwelen zit in mijn genen"

JONGE AMBACHTELIJKE JUWELIER KRIJGT UNIZO-ERKENNING

Julien De Maere krijgt het Handmade in Belgium-label uit handen van Wim Geirnaert van Unizo
Foto Pynaert Julien De Maere krijgt het Handmade in Belgium-label uit handen van Wim Geirnaert van Unizo
De Gentse juwelier Julien De Maere heeft van Unizo het Handmade in Belgium-label gekregen. De telg uit de bekende Gentse juweliersfamilie liet de zaak van zijn ouders voor wat ze was en startte van nul met ontwerpen en vervaardigen van authentieke en artisanale juwelen.

De Maere is een klinkende naam in het land van goud en Rolex. Paul De Maere had jarenlang een zaak tegenover het oud gerechtshof. Maar zoon Julien stapte daar uit, liet vier generaties juweliers achter zich, en begon op zichzelf. "Laat mij stellen dat het niet echt boterde tussen mij en mijn vader op zakelijk vlak", vertelt Julien. "Ik heb in de zaak van mijn ouders gewerkt, er zijn plannen geweest om die over te nemen. Maar uiteindelijk wilde ik dat niet. Die zaak bestond al zovele jaren, ze was zo groot, een mastodont. Ik wilde terug naar het ambachtelijke, het authentieke. De liefde voor juwelen zit in mijn genen en de stiel heb ik van mijn mama geleerd. Maar verder heb ik niks uit de ouderlijke zaak meegenomen. Ik ben helemaal van nul gestart. Ik heb alles wat ik had verkocht, tot en met mijn gouden geboorte-armbandje, om een startkapitaal te hebben. Makkelijk is het niet geweest, maar ik sta er nu, en ik ben er trots op."

Koffie drinken

Julien heeft zijn zaak aan de Vogelmarkt nu 2,5 jaar. Het is geen typische juwelenwinkel. "Bewust. Ik heb zelfs verbouwplannen en dan wil ik een toog in mijn zaak, om gezellig koffie te drinken", zegt hij. Achter de winkelruimte heeft hij zijn atelier. Een kleine ruimte waar hij zijn juwelen ontwerpt, tekent en maakt. "Artisanaal ja, ik doe alles zoveel mogelijk zelf. Ik doe dat onvoorstelbaar graag. Ik werk op maat van mijn klanten, ik maak wat zij vragen. Heel dikwijls komen hier mensen over de vloer met oude juwelen, geërfd van grootouders of zo. Veelal vinden ze die zelfs niet eens mooi. Maar ik vind het leven te kort om met lelijke juwelen rond te lopen. Dus verwerk ik die oude stukken op vraag van mijn klanten in nieuwe, hedendaagse juwelen." Julien wil met zijn zaak het verschil maken. Hij koopt geen collecties, maar maakt werkelijk alles zelf. Makkelijk is dat niet, aan één juweel heeft hij soms een week werk. En aangezien de vraag stijgt, zal hij niet anders kunnen dan iemand in dienst te nemen. "Helaas zijn er weinig mensen die de stiel kennen."

Overval

Julien daarentegen kent de stiel door en door. In de zaak van zijn ouders maakte hij zelfs een overval mee. "Ik stond met mijn mama in de winkel toen we door twee mannen overvallen zijn. In een reflex ben ik met hen beginnen vechten. Na een kwartier zijn ze gevlucht. Elk jaar opnieuw vier ik die dag, samen met mijn mama, omdat we nog leven. Maar ik zou het opnieuw doen, dat vechten. Ik steek mijn hart en ziel in die juwelen, voor mij zijn het kunstwerkjes. Soms vind ik het stiekem zelfs jammer als een klant één van mijn lievelingsstukken koopt. Ik laat ze niet zomaar afpakken."


In de etalage van Julien prijkt een bescheiden HIB-label. Een kwaliteitslabel dat hij kreeg van Unizo. "Consumenten zoeken meer en meer naar authentieke, handgemaakte producten", zegt Wim Geirnaert van Unizo. "Maar die termen zijn niet beschermd. Iedereen kan zich ambachtelijk noemen. Alleen wie aan strikte eisen voldoet, krijgt van ons het Handmade in Belgium-label."