'Lekker Genieten' vlucht stad uit

STANDHOUDERS EN LEVERANCIERS HEKELEN CIRCULATIEPLAN

Het culinair festival 'Lekker Genieten' trekt na 8 jaar weg uit Gent. "Een beslissing die ik moest nemen", zegt organisator Giedo Thiry, "Omdat enkele van onze belangrijkste standhouders en leveranciers niet meer naar Gent willen komen. Ze hebben bij de Gentse Feesten zoveel hinder ondervonden van het circulatieplan, dat ze het niet meer zien zitten." Toch sluit hij een terugkeer niet uit. "Als de stad soepeler wordt, en initiatieven als deze steunt."

Giedo Thiry is de bezieler van het in Gent gewortelde communicatie- en reclamebureau Gidee. Het was dan ook logisch dat het evenement 'Lekker Genieten' in Gent zou plaatsvinden. Bedoeling is bezoekers te laten kennismaken met lekkere voedingsproducten, en kookdemonstraties te geven. De eerste editie vond plaats in 2009 in de HA'ndelsbeurs. Vorig jaar zat 'Lekker Genieten' in het Marriott Hotel, het NH Hotel, Het Novotel en het Groot Vleeshuis. De 8.000 bezoekers konden met één ticket op de vier locaties binnen, en ontmoetten er onder meer Kaasmeester Michel Van Tricht. In de voorbije jaren werden ook al twee edities in Knokke georganiseerd, naast die van Gent.

Belangrijkste partners

Maar in 2017 verkast Lekker Genieten naar Oudenaarde. "Heel jammer, maar het lukt gewoon niet in Gent", zegt Thiry. "Enkele van onze standhouders en leveranciers zien het niet meer zitten om naar Gent te komen. En het gaat dan niet om - bij wijze van spreken - een 'lekstokverkoper'. Het gaat om de grote spelers, enkele van onze belangrijkste partners. Zij hebben tijdens de Gentse Feesten zoveel hinder ondervonden van de nieuwe regels sinds het circulatieplan, dat ze het gewoon niet meer zien zitten. De rompslomp met de vergunningen, dan toch nog boetes krijgen, 300 meter moeten lopen met écht zwaar materiaal, personeel dat niet ter plaatse geraakt, ze hebben het echt gehad."

Meer faciliteren

"In Oudenaarde zien ze ons precies wel graag komen. Daar mogen we kookdemo's geven in het stadhuis, en ook het Centrum Ronde van Vlaanderen zwaait de deuren voor ons open, net als Brouwerij Liefmans. Ik vind het heel jammer dat het huidige Gentse stadsbestuur evenementen als Lekker Genieten geen warm hart toedraagt. Ik sluit niet uit dat we in de toekomst naar Gent terugkeren, graag zelfs. Maar dan zal de stad toch iets meer moeten faciliteren. Momenteel doen ze alleen moeite voor evenementen waar ze zelf bij betrokken zijn."


Lekker Genieten gaat door op 9 en 10 december, in Oudenaarde.