"Ik open bewust nieuwe zaak buiten Gent"

EIGENAAR RESTAURANT VOLTA HAALT UIT NAAR STADSBESTUUR

Een luchtfoto van het voormalige restaurant De Stekvogel in Merendree. Hier opent Vyncke zijn nieuwe zaak, met ruime parking.
JDR Een luchtfoto van het voormalige restaurant De Stekvogel in Merendree. Hier opent Vyncke zijn nieuwe zaak, met ruime parking.
Peter Vyncke, zaakvoerder van restaurant Volta in Gent en eigenaar van drie andere zaken in de stad, opent nog dit jaar een nieuw restaurant in Merendree. "Dat is wel vlot bereikbaar met de wagen en het is ook betaalbaar om er te parkeren", sneert hij richting het Gentse stadsbestuur.

Vyncke heeft de afgelopen jaren vooral naam en faam gemaakt met zijn restaurant Volta aan de Nieuwe Wandeling. Daarnaast heeft hij met 't Klokhuys in het Patershol en Nestor en het Sparerib Caffee aan de Kraanlei nog drie gekende horecazaken onder zijn vleugels in de Gentse binnenstad. "Bij Volta loopt de bezetting tijdens onze middagdiensten fiks achteruit sinds de invoering van het circulatieplan. Door de files op de stadsring hebben klanten nu een halfuur nodig in plaats van enkele minuten om onze zaak te bereiken", vertelt Vyncke.

Wannes Nimmegeers

Terras

Toch zag hij aanvankelijk ook de voordelen in van het circulatieplan. "Door het autovrij maken van de Kraanlei hadden we het plan opgevat om het terras van Nestor en het Sparerib Caffee uit te breiden naar de overkant van de straat aan het water, maar het stadsbestuur heeft die aanvraag geweigerd. Meer zelfs, in tegenstelling tot de voorbije jaren mogen we ons terras ook niet meer uitbreiden tijdens de Gentse Feesten", vloekt Vyncke. "Zo dragen we enkel de lasten en niet de lusten van het circulatieplan", stelt de horecaondernemer.


Het deed hem naar eigen zeggen besluiten om voor een vijfde restaurant te investeren buiten Gent. "Ik open bewust een nieuwe zaak buiten de stad. We hebben de voormalige horecazaak De Stekvogel in Merendree overgenomen en gaan er tegen eind dit jaar een brasserie openen. Die locatie is wel vlot bereikbaar en biedt voldoende en betaalbare parkeerplaats voor onze klanten", gaat Vyncke verder. "Deze zomer openen we er ook al een pop-uprestaurant in het maïsveld achter de zaak."

Ruimte te klein

Het kabinet van schepen Christophe Peeters (Open Vld), bevoegd voor horecazaken en het terrasbeleid, gaat in het verweer. "We begrijpen de grieven van meneer Vyncke, maar de feiten moeten correct worden weergegeven. Aan het begin van de Kraanlei liggen vier horecazaken die allemaal hun terras willen uitbreiden met een plekje aan het water. Omdat de locatie te klein is voor vier verschillende terrassen hebben we besloten er een publiek terras in te richten naar het voorbeeld van de nieuwe inrichting op het Maaseikplein. Uiteraard kunnen klanten van die vier horecazaken daar ook gebruik van maken. Diezelfde invulling geldt ook tijdens de Gentse Feesten", legt hij uit.


"Ook voor restaurant Volta hebben we trouwens inspanningen geleverd. Volgens de eerste voorstellen voor het circulatieplan zou het terras van de zaak gesplitst worden door een uitvalsweg voor wagens. Op aandringen van ons kabinet zijn die plannen nog gewijzigd."