"Hoerenbuurt zal verhuizen"

EIND OKTOBER CAMERA'S VÓÓR 2018 NIEUWE LOCATIE

In het Glazen Straatje - officieel de Pieter Vanderdoncktdoorgang - zijn er verschillende raamprostitutiebars.
Foto Wannes Nimmegeers In het Glazen Straatje - officieel de Pieter Vanderdoncktdoorgang - zijn er verschillende raamprostitutiebars.
"Nog voor ik stop als burgemeester wil ik een nieuwe locatie voor de prostitutiebuurt gevonden hebben en eind oktober treden de camera's in de huidige rosse buurt in werking." Dat heeft burgemeester Termont gezegd. De gesprekken met de buurt gaan door, zij het met een stuk minder vertrouwen.

"Eind oktober zullen de camera's in de prostitutiebuurt aan de Zuid werken. En die in de Overpoortstraat trouwens ook." Dat beloven burgemeester Termont en korpschef Filip Rasschaert. Elke Sleurs (N-VA) en Guy Reynebeau (sp.a) wilden een stand van zaken in het dossier 'Zuidbuurt'. "We weten dat er nog steeds overlast is", zegt de burgemeester. "Maar er wordt zwaar ingezet op politiecontroles. Er zijn zelfs controles in samenwerking met de Noord-Franse politie. Maar 24 uur op 24 politiebewaking kan natuurlijk niet. Ook de panden worden strikt gecontroleerd. Er zijn nu 41 raamprostitutiebars in de Belgradostraat, de Pieter Vanderdoncktdoorgang, de Schepenvijverstraat en op de hoek van de Belgradostraat en de Brabantdam. Vijftien panden hebben al een geschiktheidsattest aangevraagd. Negen zijn in behandeling, zes zijn al administratief in orde."

Vertrouwen

De Zuidbuurt voert intussen de druk op. Voor de zomer maakten enkele bewoners bekend dat ze naar de Raad van State stappen tegen het nieuwe politiereglement van de stad, waarin aan de bars in de Zuidbuurt een aantal geschiktheidsregels opgelegd wordt. De bewoners willen die 'reglementering' van de bars tegenhouden en prostitutie in het algemeen laten verbieden. "Jammer, want die regels zijn er net om de situatie in de buurt te verbeteren", zegt Termont. "Bovendien maakt dat dat het wederzijds vertrouwen een stuk weg is. Er werd geregeld met de buurt gecommuniceerd, nu moet ik opletten wat ik zeg. De overlegmomenten blijven wel doorgaan, want slechts acht van de om en bij tweehonderd buurtbewoners trekken naar de Raad van State. De anderen hebben nog steeds recht op communicatie natuurlijk."


De burgemeester blijft erbij dat de Zuidbuurt moet geherlocaliseerd worden. "Ik heb daar ook de baruitbaters van overtuigd. We hebben nu een drietal locaties op het oog. Welke dat zijn, blijft geheim tot er een concreet voorstel is, om onnodige onrust te vermijden. Makkelijk is zo een verplaatsing van die prositutiebuurt niet. En het zal de stad ook handenvol geld kosten. Maar nog voor ik stop als burgemeester - in 2018 dus - wil ik een concrete oplossing hebben. Ik zeg niet dat de verhuis al gerealiseerd zal zijn, maar het plan moet er zijn."

Maatregelen

Termont somt op dat er intussen veel maatregelen zijn genomen en dat vele bewoners echt wel een verbetering merken. "Zo poetst nu een nieuwe firma de urinoirs in de buurt, om geuroverlast tegen te gaan. In het weekend worden 's nachts controles uitgevoerd tussen 5 en 8 uur, omdat dat het ergste moment zou zijn. Er zijn controles op de kledij en het gedrag van de prostituees. We doen alles wat we kunnen om de buurt leefbaar te houden."