"Hobbelige kasseien grootste hindernis"

FRANK VAN LINDEN (32), ROLSTOELGEBRUIKER

Het team helpt Frank over de rode loper bij het binnenrijden van Kinepolis.
Foto Verbaere Het team helpt Frank over de rode loper bij het binnenrijden van Kinepolis.
Ook negen rolstoelgebruikers namen gisteren deel aan de Urban Trail Gent. Om het parcours vol hindernissen te overbruggen, kregen ze de hulp van meer dan honderd werknemers van Gentse bedrijven.

Frank Van Linden (32) uit Oppuurs kreeg de hulp van een team van softwarebedrijf SAP. Op zijn 13de werd een erfelijke aandoening aan het zenuwstelsel bij hem vastgesteld. Sinds 2005 is hij gekluisterd aan een rolstoel. Toch gaat hij jaarlijks een aantal sportieve uitdagingen aan. Hij kocht een handbike, nam deel aan de Dodentocht in Bornem, beklom de Mont Ventoux en nam deel aan De Marmotte, een wedstrijd over vier cols in Frankrijk. En gisteren nam hij ook even deel aan de Urban Trail Gent. Hiermee wil hij vooral het statement maken dat er meer inspanningen mogen gedaan worden voor mensen in een rolstoel.

Extra voorwiel

"Gewoon op straat rollen is al heel moeilijk voor mij, laat staan manoeuvreren met alle obstakels onderweg. Maar met de hulp van mijn team en de montage van een extra groot voorwiel, lukte het aardig", lacht Frank aan de aankomst. "De eerste kilometers was het wat aftasten. Vooral de kasseien in Gent zijn een moeilijke hindernis. Er is nog werk aan de winkel om de toegankelijkheid in de stad te verbeteren. Maar ik heb er van genoten en het is zeker voor herhaling vatbaar".

Parijs-Roubaix

Ook tv-figuur Rob Vanoudenhove, zelf vader van een dochter met een beperking, nam plaats in een rolstoel en liet zich door Gent duwen en dragen.


"Net Parijs-Roubaix. Gelukkig heb ik wat ervaring met mijn dochter, maar ik heb toch vaak moeten wringen om niet om te kantelen", zegt Rob Vanoudenhove. (DVL)