"Het is een van de mooiste beroepen"

WEEK VAN DE SLAGER WIL MET UITSTERVEN BEDREIGDE AMBACHT PROMOTEN

Foto Verbaere
Op zondag 30 maart wordt in de slagerijscholen van Syntra Gent, Diksmuide en Brugge de Familiedag van de slager gehouden. Dat is meteen ook het startschot van de Week van de slager in België. Met het initiatief willen Henk De Vlieger uit Mariakerke en Dirk Vercauteren uit Wetteren het beroep in een positief daglicht stellen en jongeren warm maken voor de soms koude job.

De tijden dat er in elk dorp en op elke hoek van de straat wel een ambachtelijke slagerij was, zijn voorbij. "Vandaag telt België nog amper 2.700 zelfstandige slagers. Tien jaar geleden waren dat er nog meer dan 7.000," weet Henk De Vlieger uit Mariakerke. Ook hij is in zijn eigen gemeente de laatste die overblijft. "In 2000 nam ik hier deze zaak over. De liefde voor het vak kreeg ik mee op het landbouwbedrijf thuis. Intussen zijn in Mariakerke twee zelfstandige slagers gestopt en niet overgenomen. In groot Gent bestaan nog amper vijfentwintig slagerijen en stopten er het laatste jaar twaalf collega's," aldus De Vlieger. "We hebben dringend nood aan jonge slagers, want ons beroep is met uitsterven bedreigd," weet ook Vercauteren, zaakvoerder van groothandel Vercaro in Wetteren.


Grote boosdoeners van de achteruitgang zijn de grote warenhuizen, waar mensen alle boodschappen tegelijk doen. Maar ook het imago kreeg de jongste jaren klappen. "De dioxinecrisis en de schandalen met paardenvlees waren geen goede reclame. Ook het feit dat mensen denken dat een slager hele dagen in de kou en met bloed moet werken, schrikt jonge mensen af. Vandaag studeren in België nog amper 150 leerlingen af aan één van de zeven scholen. En dat terwijl Colruyt bijvoorbeeld al 200 vacatures per jaar in te vullen heeft," weet Dirk Vercauteren.

Familiedag

Daarom zette hij samen met Henk de Dag en Week van de Slager op poten. "Op de familiedag aanstaande zondag kan iedereen zien dat wij een creatief, inventief, afwisselend en sociaal beroep hebben. Het is een echte ambacht en zo kunnen we ons onderscheiden van de grote ketens. De tijd dat wij enkel vlees uitbeenden, is al lang voorbij. Het grootste deel van mijn tijd spendeer ik aan bereidingen, het maken van charcuterie en verse schotels. Akkoord, het is arbeidsintensief. Maar het is ook één van de mooiste beroepen die er zijn", vindt Dirk.


"Op de familiedag mag iedereen meehelpen met het draaien van worsten of het maken van hamburgers", vervolgt hij. "Je maakt kennis met ons beroep. Je kan er proeven en aanschuiven aan de barbecue ten voordele van de Vlaamse Vereniging Autisme. We geven ook ieder uur vijf kilo vlees weg. En tijdens de Week van de Slager stellen meer dan 140 slagers hun atelier open voor schoolkinderen, zodat zij van jongs af aan letterlijk kunnen proeven van het beroep," besluit De Vlieger. Alle info is terug te vinden op www.deweekvandeslager.be. Syntra is zondag open van 10 tot 16 uur aan de Autoweg Zuid in Gent Afsnee.