"Handig om tijd te doden na lessen"

STUDENTEN POSITIEF OVER EERSTE MEGAFUIF OVERDAG IN OVERPOORT

Charlotte Van Audenhove, Frederique Van Brussel en Aurélie Walraeve oefenen al voor de dagdisco.
Foto Wannes Nimmegeers Charlotte Van Audenhove, Frederique Van Brussel en Aurélie Walraeve oefenen al voor de dagdisco.
Het uitgaansleven voor de Gentse studenten krijgt midden februari een extra dimensie met een eerste dagdisco georganiseerd door alle dertig cafés in de Overpoort. Met het initiatief willen de horeca-uitbaters het fenomeen van het 'indrinken op kot' tegengaan. "Handig om de tijd te doden na de lessen", klinkt het bij het doelpubliek.

Wie overdag door de rustige Overpoortstraat kuiert, zou niet vermoeden dat hij zich er 's avonds een weg moet banen door een massa drinkende en feestende studenten, maar over twee weken komt daar voor één keer verandering in met een grote dagdisco. Helemaal nieuw zijn de dagfuiven niet. Sommige cafés in de Overpoort openen hun deuren nu al 's namiddags voor hun stamgasten en studentenverenigingen, maar het is wel de eerste keer dat alle dertig cafés en clubs in de Gentse uitgaansbuurt de handen in elkaar slaan voor een gezamenlijke dagdisco.


"'s Nachts mogen we nog steeds op een mooie opkomst rekenen. Het gaat goed met de Overpoort, maar heel wat studenten spreken voor een avondje uitgaan wel gezamenlijk af op kot om 'in te drinken'", zegt Tim Joiris, zaakvoerder van enkele cafés in de uitgaansbuurt. "Met de dagdisco willen we tonen dat ze ook op een vroeger uur al plezier kunnen maken in de Overpoort."

Test

Ook bij café The Place zijn ze overtuigd van het concept. Daar vond gisteren al een dagfuif plaats voor studentenvereniging Moeder Oilsjterse. "Sinds januari zijn we gestart met feestjes overdag en we willen het meer en meer gaan doen. De studenten zelf zijn ook vragende partij om hier al in de namiddag terecht te kunnen", zegt zaakvoerder Robin Desoete. Dat bevestigt studente communicatiemanagement Charlotte Van Audenhove. "Ik ben zelf van Aalst en daar vieren we carnaval ook overdag. Het hoeft niet per se nacht te zijn om uit de bol te kunnen gaan. Bovendien is het handig om de tijd te doden na de lessen." Of ze het indrinken op kot er voor gaan laten, durven de studenten niet te beloven. "Het moet ook betaalbaar blijven natuurlijk", zegt studente Frederique Van Brussel.

Happy hour

In café De Vagant hebben ze daar iets gevonden met een happy hour. Om 16 uur betaal je er maar één euro voor een pintje in plaats van twee.


"Meestal spreken we al op kot af omdat het handig is dat je daar op elk uur terecht kan, maar als hier meer cafés de deuren overdag opendoen, wil ik hier gerust meer afspreken. Zeker als het beter weer wordt, is het leuk om bij daglicht uit te gaan. Dat is juist zo fijn aan het studentenleven. In het middelbaar kan je enkel 's avonds in de weekends uitgaan, als student heb je de vrijheid om op een moment te feesten dat je zelf bepaalt", zegt Karel Vandekerckhove, student Handelswetenschappen.


De dagdisco in de Overpoort vindt plaats op woensdag 15 februari vanaf 15 uur.