"Haal die knip hier aub weg"

HANDELAARS WONDELGEMSTRAAT TEGEN CIRCULATIEPLAN RABOT

Handelaars uit de Wondelgemstraat voeren actie op het Griendeplein.
Foto James Arthur Handelaars uit de Wondelgemstraat voeren actie op het Griendeplein.
De handelaars van de Wondelgemstraat zijn een handtekeningenactie begonnen om de knip op het einde van hun straat weg te krijgen. "Nagenoeg alle zaken hier zagen hun omzet 20 tot 35 procent dalen. Dus vragen we aan schepen Watteeuw om die knip hier weg te halen. Dat is 10 minuten werk en kost niets en het circulatieplan wordt er niet slechter door. Integendeel."

Een referendum komt er niet meer, maar toch worden er in de Wondelgemstraat opnieuw handtekeningen ingezameld. Bij de handelaars liggen formulieren, maar ook elders liggen er. "We hebben toestemming gekregen om handtekeningen te verzamelen bij Hogeschool Odisee, ziekenhuis Sint-Lucas en op het justitiepaleis. Ook zij worden met de nieuwe verkeerssituatie hier geconfronteerd.


De actievoerders hebben een eenvoudig voorstel: schaf de knip aan het Griendeplein af. "In het oorspronkelijke plan zouden we nog veel slechter af geweest zijn", zegt Willy De Clerck, deken van de Wondelgemstraat. "Eenrichtingsverkeer hebben we kunnen afwenden en we waren bereid om de nieuwe situatie (met een knip stadinwaarts) een kans te bieden. Maar we hebben nu wel genoeg gezien. Die knip is nefast voor onze handelaars. We zijn een groot deel van onze passanten kwijt en onze handelaars leiden forse omzetdalingen. Daarom stellen we voor om die knip gewoon ongedaan te maken. Via de Wondelgemstraat kan men toch al vele jaren niet meer rechtdoor naar het centrum rijden. Men komt op het kruispunt Opgeëistenlaan - Begijnhoflaan en moet er links of rechts af. Als de knip verdwijnt wordt het verkeer wat gespreid. Personeel voor het ziekenhuis, de hogeschool of het justitiepaleis staat tijdens de spits minder in de file omdat niet iederen dezelfde route moet nemen. De klachten van de Elyzeese Velden zullen ook afnemen. En onze handelaars zullen blij zijn dat ze weer hun boterham verdienen. Het is ook maar enkele minuten werk. Het bord losmaken en de afsluiting meenemen en het is opgelost. Hier staan geen rode strepen of betonblokken."


Secretaris van de dekenij Hugo Sierjacobs vreest dat de stad de broeiende ontevredenheid bij de handelaars onderschat. "Een aantal Turkse handelaars waren deze week al eens van plan om straten te blokkeren. We hebben hen kunnen tegenhouden maar het ongenoegen is zeer groot. We hopen alsnog over de situatie te kunnen onderhandelen met schepen Watteeuw. Dit gaat over het inkomen van heel wat gezinnen. We kaarten dit liever nu aan dan te wachten tot er slachtoffers vallen of wanneer de ketens als Kruidvat en Zeeman hier wegtrekken. Deze wijk is aan een heropleving bezig. Binnen enkele jaren komen hier honderden gezinnen wonen aan de Tondelier-site. Dat is een enorme opportuniteit maar de handelaars moeten de kans krijgen om die te grijpen."


Volgens schepen Filip Watteeuw (Groen) is er van het opheffen van de knip aan het Griendeplein echter geen sprake. "Momenteel is dat niet aan de orde. Later zullen we analyseren wat er moet veranderen. Toen de knip aan het Griendeplein werd voorgesteld waren de handelaars zelfs tevreden en werd ik uitvoerig bedankt. Nu is men plots tegen."