'Gewapende man' gijzelt vader urenlang in eigen huis

GIJZELNEMER SPEELT URENLANG KAT-EN-MUISSPEL MET POLITIE

Een enorme politiemacht zakte af naar de Bollewerkstraat.
Jurgen Eeckhout Een enorme politiemacht zakte af naar de Bollewerkstraat.
Een mogelijk gewapende man heeft gisterenavond urenlang zijn vader gegijzeld in zijn woning in de Bollewerkstraat in Drongen. Volgens verschillende buurtbewoners liep de man eerder in de namiddag of avond met een kettingzaag rond. De politie kwam in enorme getale ter plaatse en hield iedereen op afstand. "Ga weg, voor uw eigen veiligheid", klonk het bij de politie. Uiteindelijk kwam er pas ver na middernacht een einde aan de gijzeling.

De Bollewerkstraat stond vanaf 20.15 uur in rep en roer. Buurtbewoners hadden in paniek de politie gebeld nadat er problemen waren ontstaan met Jona C. "Hij speelde al de hele dag een kat-en-muisspel met de politie", zegt zijn overbuur. "Hij liep deze avond rond met een kettingzaag. Niet veel later verschanste hij zich in zijn woning, waar hij met zijn vader samenwoont."

Ook de brandweer werd opgeroepen na een melding van brandgeur in de woning waar C. zich verschanste .
Jurgen Eeckhout Ook de brandweer werd opgeroepen na een melding van brandgeur in de woning waar C. zich verschanste .

Enorme politiemacht

De politie hield de lippen stijf op elkaar en repte met geen woord over wat er aan de hand was. Wel was het duidelijk dat er een zeer ernstig incident aan de gang was, waarbij C. mogelijk gewapend was. De politie kwam met een enorme machtsontplooiing ter plaatse. Twee combi's hadden de Bollewerkstraat afgezet aan de kant van de Varendriesstraat.


Zeker zeven andere combi's bezetten de hoek met de Schuiterstraat. Voor de zekerheid zakte ook een MUG van het UZ ter plaatse voor het geval de situatie figuurlijk zou ontploffen. Ook de brandweer werd ter plaatse geroepen, nadat de melding binnenkwam van een brandgeur in de woning waar C. zich verschanste.


Pottenkijkers werden op ruime afstand gehouden. "Ga weg, voor uw eigen veiligheid", gaf de politie als raad aan iedereen mee.

Kat-en-muisspel

Urenlang volgde er een kat -en-muisspel met de politie. De speciale eenheden probeerden steeds meer dichterbij te geraken en in contact te komen met C. Vanaf 1 uur slopen ze geleidelijk aan steeds dichter naar de woning van de betrokken man toe. Uiteindelijk kon de gijzeling zonder bloedvergieten worden gestopt. De politie pakte de man op en zal hem nu verhoren. Voorlopig is het onduidelijk wat de man bezielde.

In de buurt kijkt men alvast niet raar op. Jona C., die psychisch ziek zou zijn, terroriseerde al een tijdlang de omgeving van de Bollewerkstraat. "Elke avond maakt hij de hele buurt wakker", zeggen verschillende buurtbewoners. "Hij slaat dan met een stuk hout op de lantaarnpalen, gooit borden omver of begint om 2 uur 's nachts te roepen. Onze kinderen worden allemaal wakker door hem en zijn doodsbenauwd. Het is echt een enge man. Andere buurtbewoners hadden hem al zien lopen met een indianenpak, waarbij hij dan begint te roepen naar de mensen."

Iedereen is de man hier duidelijk liever kwijt dan rijk. Even was de rust in de straat weergekeerd, toen hij was opgenomen in de psychiatrie. Dat was echter van korte duur. "Ze hebben hem veel te vroeg vrijgelaten. We zagen hem tot veel in staat. Dit verbaast ons echt niet."