"Getwijfeld tussen Gent en L.A."

BESTE CHOCOLATIER VAN HET LAND OPENT EERSTE WINKEL IN BURGSTRAAT

Chocolatier Marijn Coertjens bij zijn creaties
Foto James Arthur Chocolatier Marijn Coertjens bij zijn creaties
Misschien moet Valentijn dit jaar gewoon twee dagen uitgesteld worden, want op 16 februari opent de beste chocolatier van het land bij ons zijn eerste winkel. Marijn Coertjens (35) is regerend Belgisch kampioen in de nobele kunst van pralines maken. Hij vond een pand voor zijn eerste winkel in de Burgstraat. "Het was twijfelen tussen Los Angeles of Gent, maar ook niet te lang."

Marijn Coertjens reisde de voorbije jaren de wereld af. Hij was vijf jaar lang de hoofdchocolatier van het vijfsterrenhotel The Peninsula in Hong Kong. Nu reist hij de wereld rond om opleidingen te geven aan chocolatiers in opleiding van Japan tot Las Vegas. Maar het zijn vooral zijn resultaten aan kampioenschappen voor chocolatiers die verbazen. Marijn behaalde brons op het WK voor chocolatiers en mag zich regerend Belgisch kampioen noemen.


"Ik ben zelf afkomstig uit Baarle-Hertogh in de Kempen, maar kwam vaak in Gent om mijn broer te bezoeken. Telkens ik hier kwam, borrelde het idee op om hier ooit een zaak te beginnen. Door te verhuizen naar Hong Kong raakte dat idee wat op het achterplan. Na het BK had ik echter het gevoel dat het moment gekomen was om me te vestigen. Er waren twee opties: Los Angeles waar we vrienden hebben of Gent dat altijd al door mijn hoofd spookte. Zoals zo vaak was het eerste idee het beste. We vonden hier het perfecte pand, met veel charme en dicht bij het centrum. Ik was niet op zoek naar een locatie in het hartje omdat men daar toch vooral voor de toeristenmarkt pralines verkoopt. Ik hoop dat de mensen speciaal voor mijn producten naar hier willen komen", aldus Marijn.

Lat hoog leggen

Voor Marijn was chocolade maken niet iets wat hij van kindsbeen af meekreeg. "Ik heb een bakkerij- en patisserieopleiding gevolgd en na mijn studies wist ik eigenlijk niet goed wat ik wou gaan doen. Tot ik foto's zag van zo'n wedstrijd met chocoladecontructies zoals ik er nog nooit gezien had. Toen wist ik, dat wil ik ook doen. Ondertussen doe ik het zestien jaar. Het zit in mijn karakter om de lat zo hoog mogelijk te leggen. Het risico bestaat dat je dan voortdurend die lat omver springt, maar als je lang genoeg volhoudt, raak je er wel over."


De zaak van Marijn had in december al de deuren moeten openen, maar de werken om het pand tot winkel om te vormen, sleepten aan.

Opening: 16 februari

"Maar uitstel is nu geen optie meer. Vanaf 16 februari gaan hier de eerste gebakjes en pralines over de toonbank. We hebben zowel pralines voor wie van klassiek houdt als meer avontuurlijke smaken."