"Gent heeft geen no-gozones voor homo's"

HOLEBIVERENIGING ROEPT OP TOT KALMTE NA TWEE GEVALLEN VAN AGRESSIE

Twee gevallen van agressie tegen homo's in twee maanden tijd hebben de publieke opinie de wenkbrauwen doen fronsen. Is Gent homofoob? Ook in de gemeenteraad werd daarover gediscussieerd. Holebivereniging Cavaria nuanceert stevig.

Cavaria is een Vlaamse koepel van meer dan 120 verenigingen die zich bezighouden met holebithema's. De kantoren zijn in Gent gevestigd. "Dat Gent een homofobe stad zou zijn, klopt helemaal niet. Net als de bewering dat er echte no-gozones zouden zijn", zegt Jeroen Borghs. "Dat is mijn subjectief aanvoelen en dat blijkt ook uit cijfers. Er is wel nooit wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar het thema gedaan. En lang niet alle gevallen van homohaat worden gemeld. Vermoed wordt dat er veel meer gevallen zijn dan bekend. Maar wat is homohaat? 'Homo' is, zeker onder jongeren, een populair scheldwoord. Zonder dat ze daar iets homofoobs mee bedoelen."


Borghs denkt ook niet dat het probleem exclusief gelinkt kan worden aan moslims of grootsteden: "Gent is zeker niet gevaarlijker dan andere steden. En elke religie is homofoob", zegt hij. "Alleen is niet de religie op zich het probleem, maar de invulling die mensen eraan geven. Dat de imam uit de Rabotwijk openlijk zegt dat homofoob geweld niet kan, is een teken aan de wand. Dat er nu twee gevallen zijn geweest waarbij moslims homo's hebben aangevallen, mag niet onder de mat worden geveegd. Maar is daarom een volledige wijk homofoob? Of een volledige bevolkingsgroep? Dat denk ik niet."

Weerklank

"Laat ons vooral ook niet vergeten dat het nooit zo veilig is geweest op straat als vandaag", zegt hij. "Vroeger zou niemand hebben opgekeken van een geval van gaybashing. Nu steigert de publieke opinie. Waardoor gevallen van homofobie veel weerklank krijgen. Mensen komen er ook meer voor uit als ze slachtoffer worden. Wat goed is. Anderzijds kan je door erover te praten een onveiligheidsgevoel creëren."