"Geld nodig voor kwalitatief programma"

BEZORGDHEID OVER HERVORMING EETKRAMEN GENTSE FEESTEN

Dirk Schockaert van vzw Uitbureau mag zelf geen eetkraam meer uitbaten op de Gentse Feesten, wat nochtans een serieuze bron van inkomsten was.
Foto James Dirk Schockaert van vzw Uitbureau mag zelf geen eetkraam meer uitbaten op de Gentse Feesten, wat nochtans een serieuze bron van inkomsten was.
De Gentse Feesten kunnen weer uitpakken met originele acts van eigen bodem. Dat bleek zaterdag op de artiestenmarkt onder de Stadshal. Toch is organisator Dirk Schockaert bezorgd. "We hopen dat het verlies aan inkomsten via eigen eetkramen voldoende gecompenseerd wordt."

De derde editie van de Artiestenmaor(k)t verhuisde afgelopen weekend voor de eerste keer van de binnentuin van Hotel d'Hane Steenhuyse in de Veldstraat naar de Stadshal om meer toevallige voorbijgangers te strikken. Missie geslaagd, want door het mooie zomerweer kwamen heel wat mensen een kijkje nemen bij de kraampjes van dertig Gentse artiesten en organisaties die over een maand het beste van zichzelf zullen geven op de Feesten.

Plein afsluiten

De organisatie was in handen van vzw Uitbureau, dat er meteen ook zijn programma voorstelde voor het Luisterplein en Place Musette. Dirk Schockaert is trots op de affiche. "We openen de eerste avond met kleppers Willem Vermandere en Johan Verminnen en ook The Transatlantic Sessions van The Broken Circle Breakdown komen opnieuw naar het Laurentplein, net als Jan De Wild en Bert Herman. Vorig jaar was het al nipt met Guido Belcanto, maar we verwachten dat we ons plein voor de eerste keer zullen mogen afsluiten", voorspelt Schockaert.


Ook het Beverhoutplein zal opnieuw in een gezellig Frans sfeertje baden voor Place Musette met blikvangers als Isabelle A en Mich Walschaerts van Kommil Foo.

Inkomsten

Ondanks de mooie programmatie is Schockaert ook bezorgd. De hervorming van het eetkramenbeleid dit jaar baart hem zorgen. De stad organiseerde voor de eerste keer een online veiling voor 35 eetkramen, die flink wat geld in het laatje heeft gebracht, maar organisatoren mogen nu zelf geen eigen kramen meer plaatsen. "Zo verdwijnt voor ons op het Luisterplein het kraam met gestreken mastellen", zucht Schockaert. "We hopen dat het verlies van die inkomsten voldoende gecompenseerd wordt uit de algemene subsidiepot van de Feesten, want dat geld hebben we nodig om ook in de toekomst een sterk programma te kunnen samenstellen."

Groter budget

Volgens schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters (Open Vld) kunnen de pleinorganisatoren van de Gentse Feesten op hun beide oren slapen. "De veiling van de eetkramen heeft driehonderdduizend euro extra in het laatje gebracht. Geld dat terugvloeit naar de feestenkernen, maar ook naar kleinere initiatieven", stipt Peeters aan.


"In vergelijking met 2013 is het budget voor kleinschalige projecten opgetrokken van 27.000 naar 150.000 euro. Toch een aanzienlijke stijging. Als we bovendien de Gentse Feesten gratis willen houden, moeten we dat geld elders gaan zoeken, bijvoorbeeld bij de eetkramen."