"Geen overnemer en wegenwerken op til"

MET OPTIEK LALOUX SLUIT OPNIEUW GENTS ICOON DE DEUREN

Sylvie Laloux voor haar winkel in de Brabantdam.
Yves Masscho Sylvie Laloux voor haar winkel in de Brabantdam.
Sylvie Laloux staat vandaag voor het laatst in haar optiekzaak in de Brabantdam. Zij is de vierde generatie van 'Laloux', en trekt definitief de deur achter zich dicht. "Mijn zonen doen iets anders, er is geen overnemer, en met die wegenwerken op til ben ik blij dat het achter de rug is", zegt ze.

Het was Sylvie's overgrootvader die in 1920 een brillenzaak opende in de Brabantdam, 94 jaar geleden dus. De zaak had toen huisnummer 14, maar na een hernummering vele jaren geleden werd dat 22. Behalve het huisnummer en de gevel veranderde niks bij Laloux. Ze hadden een naam hoog te houden, die stond voor service en vakmanschap. De stichter liet de zaak over aan zijn zoon, die op zijn beurt ook zijn eigen zoon - Sylvie's vader - in de zaak bracht. "Mijn broer had geen interesse, ik wel", zegt de huidige zaakvoerder. "Dus nam ik Laloux over. Met veel plezier. Vroeger was dat misschien anders, toen was het een uitgemaakte zaak dat een zoon zijn vader zou opvolgen. Ik koos er heel bewust voor."

De vroegere gevel van de optiek.
Repro Masscho De vroegere gevel van de optiek.

Moeilijker bereikbaar

Sylvie's beide zonen kozen een andere richting, en dus is er geen opvolging meer. Ze besloot dan maar de zaak stop te zetten, zoals ook zoveel andere grote namen de voorbije jaren hebben gedaan in Gent. Na Fevery, Bloch, Caron en Peeters is morgen ook Laloux een stukje geschiedenis. "Ik nam de beslissing met pijn in het hart, maar met de wegenwerken die voor de deur staan, ben ik blij dat het achter de rug is", vertelt ze. "De voorbije jaren werd niet alleen de concurrentie groter, ook het centrum werd steeds moeilijker bereikbaar voor onze klanten. Mensen die niet in Gent wonen of werken, komen niet meer. Die gaan naar een optiekzaak in hun buurt, of naar een keten. Jonge mensen kopen zelfs brillen op internet."


Sylvie woonde zo goed als haar hele leven in het pand dat ze nu verkocht heeft. "Hier groeide ik op, want mijn ouders woonden hier. Alleen in mijn studententijd en bij het begin van mijn huwelijk was ik hier weg, alles samen goed tien jaar. Daarna kwam ik met mijn zonen hier wonen. Makkelijk voor mij, want de winkel was beneden, maar ook voor de kinderen, want scholen heb je hier vlakbij. Alleen om zelf rustig te gaan shoppen had ik nooit tijd. Ik ga nu op de buiten wonen, misschien leer ik Gent nu waarderen zoals anderen dat doen. Al ben ik te jong om met pensioen te gaan. Ik wil nog wel werken, vervangingen doen of zo. Maar ik ga ook van het leven genieten, zeker en vast."

Langerock

Het pand van Laloux werd verkocht aan een projectontwikkelaar. Die zal er eerst verbouwen, en daarna een winkel verhuren. Wat er in de plaats komt is, dus nog niet duidelijk. Ouderdomsdekens in de straat zijn nu de kledingwinkels Langerock en Nicole Men. Alle andere zaken werden de voorbije jaren overgelaten of nieuw opgestart.