"Flikken bedanken om ons veilig te houden, dat moet"

GENTENAAR OP DE AFFICHE: VERA BERTIN (72)

Vera Bertin in haar kostuum voor Bal 1900.
Foto WN Vera Bertin in haar kostuum voor Bal 1900.

Wanneer ging je voor het eerst naar de Gentse Feesten?


"Ik ga al zolang de feesten bestaan, want mijn vader was daarin zeer geïnteresseerd en nam ons als kind altijd mee. Toen was dat: musea en het NTG die gratis toegankelijk waren, vuurwerk en bal 1900, meer niet. Gent liep toen leeg tijdens de Feesten. Maar wij vonden dat altijd plezant. Ook de start van de vernieuwde Feesten bij Sint-Jacobs, met Walter De Buck, heb ik meegemaakt."


Wat moet je zeker doen op de Feesten?


"Je moet vooral vooraf goed het boekje bekijken en een planning maken. Er is veel meer dan alleen de pleinen. Iedereen kan altijd iets vinden dat hem of haar interesseert. En de flikken bedanken, om ons veilig te houden, dat moet ook.


Beste Feestenherinnering?


"Ooit was het echt warm, en mijn dochter werd toen uitgedaagd om in de Leie te springen. Ze heeft het nog gedaan ook. Ze sprong van een ponton aan PoléPolé en zwom naar de overkant."


Favoriete Feestenplek?


"Vroeger was dat de Groentemarkt, als Chris Hageland optrad. Nu ga ik graag naar Sint-Baafs, omdat dat gevarieerde muziek is. Aan Sint-Jacobs kan ik niet meer goed mee.


Waarom sta jij zo op de affiche?"


"Met mijn kostuum van Bal 1900. Daar ga ik al 22 jaar naartoe, en dit jaar neem ik ook deel aan het openingsspektakel in dat kostuum. Ik mag één van de vuurlantaarns verzorgen. (VDS)