"Filip heeft geen medelijden nodig"

SAS VAN ROUVEROIJ:

Sas Van Rouveroij met een cartoon van zichzelf. "De kans krijgen om zo'n plan in te voeren, waarin je ook echt gelooft, is fantastisch."
Foto's James Arthur Sas Van Rouveroij met een cartoon van zichzelf. "De kans krijgen om zo'n plan in te voeren, waarin je ook echt gelooft, is fantastisch."
De enige die echt kan weten wat er vandaag in het hoofd van Filip Watteeuw kan omgaan, is Sas van Rouveroij. Hij voerde twintig jaar geleden ook een ingrijpend mobiliteitsplan in voor Gent, en kreeg ook zwaar tegenstand. "Maar medelijden met Filip is niet nodig, dit zijn hoogdagen voor een politieker die de kans heeft iets uit te voeren waarin hij gelooft."

Sas van Rouveroij had wel enorm veel stress in de dagen voorafgaand aan 'zijn' mobiliteitsplan, waarbij toen het grootste autovrije gebied van België werd ingevoerd. "Ik ben van nature een controlefreak, maar alles onder controle hebben kan gewoon niet", vertelt hij. "Zo'n plan invoeren is altijd een stap in het blinde, ongeacht hoeveel studies en voorbereidingen daaraan zijn vooraf gegaan. Je kan de effecten inschatten, maar nooit weten, want de stad is een levend weefsel."


Om zijn stress in te perken sprak van Rouveroij af met de toenmalige rijkswacht om met een helikopter boven het centrum te cirkelen. "Zo kon ik zelf zien of de info die ik kreeg, klopte. En ik zag al snel dat er op de cruciale punten, waar we problemen vreesden, geen chaos ontstond. Toen was ik gerust gesteld."

Sas Van Rouveroij kreeg destijds een kogel in een omslag op het stadshuis. Hij droeg dan ook een kogelvrije vest.
James Arthur Sas Van Rouveroij kreeg destijds een kogel in een omslag op het stadshuis. Hij droeg dan ook een kogelvrije vest.

Kogel in omslag

Watteeuw wordt dezer dagen de huid vol gescholden via de sociale media, wat in de tijd van Sas niet bestond. "Ik zocht mijn eigen miserie op, via hoorzittingen", lacht hij. "Daar ging het er soms hard aan toe. Ooit liet ik in een vol ICC stembakjes aanrukken, zodat het publiek zelf kon stemmen over stellingen rond mobiliteit. Een aantal heethoofden heeft toen gewoon de stembakjes van de mensen afgepakt. Op straat viel het allemaal wel mee. Op recepties kon het wel dik tegenvallen. Op een receptie van Dekenij Vlaanderenstraat kwam er zelfs iemand rechtuit zeggen "dat hij op mijn muile ging slaan". Wat hij niet gedaan heeft."


Bedreigd werd Sas ook nog, eens in een brief thuis en zelfs eens met een kogel in een omslag op het stadhuis. "Dat heeft geen trauma nagelaten", zegt hij. "Ik ging ervan uit dat blaffende honden niet bijten. Wie iemand wil vermoorden, kondigt dat niet vooraf aan, denk ik."


Toch denkt hij niet dat medelijden met Filip Watteeuw, die het soms hard te verduren krijgt, nodig is. "Dit zijn hoogdagen voor een politieker. De kans krijgen om zo'n plan in te voeren, waarin je ook echt gelooft, is fantastisch." (VDS)