"Fietsdieven sneller thuis dan flikken die hen vatten"

De fietsdiefstallenplaag in Gent geraakt maar niet onder controle. Dat merkte Bram Van Braeckevelt (Groen) op tijdens de commissie Algemene Zaken.

"We zien momenteel geen positieve trendbreuk", bevestigt de korpschef. "De nieuwe hotspot voor diefstallen is trouwens Dok Noord. We kijken uit naar de invoering van tracking-systemen. Tijdens de testperiode werd de fiets van één van de proefpersonen gestolen. Dankzij het tracking-systeem vonden we die terug en konden we de dader vatten. Helaas vinden we ook nog steeds veel gestolen fietsen terug, waarvan we de eigenaar niet vinden, omdat de fiets niet gegraveerd is."


Burgemeester Termont stelt intussen vast dat het parket en het gerecht veel te laks omgaan met fietsdieven, zeker met minderjarigen. "Ze laten ze gewoon lopen, zelfs als het veelplegers zijn. Daardoor is er geen afschrikeffect en doen ze gewoon voort. Want die gasten weten waar ze snel een fiets kunnen verkopen voor 50 of 100 euro. De strafuitvoeringsmaat moet dringend worden aangepast."


Ook de lokfiets van de politie wordt nog steeds ingezet om fietsdieven te vatten, maar ook daar, met weinig resultaat. "De lokfiets werd recent vier dagen uitgezet, en in die vier dagen twee keer gestolen", zegt Termont. "Er werden telkens politiemensen opgeroepen om de fietsdief te pakken en de nodige papieren in te vullen. Pijnlijk is het dan dat de korpschef moet vaststellen dat de dief sneller thuis is dan de politiemensen die het moet opstellen."


(VDS)