"En nu snel laten beschermen"

SCHOOLGEBOUWTJE WERELDTENTOONSTELLING (VOORLOPIG) GERED

Architect en buurtbewoner Evert Vandenberghe voor het historisch schooltje in Gent.
Foto Masscho Architect en buurtbewoner Evert Vandenberghe voor het historisch schooltje in Gent.
De inwoners van de wijk Ottergemse Dries hebben hun slag thuis gehaald. Het schoolgebouwtje uit de wereldtentoonstelling van 1913 is gered. Althans voorlopig. De bouwvergunning is geschrapt en de bouwplannen zijn ingetrokken. "Nu moeten we het gebouw snel laten beschermen, zodat het niet meer bedreigd kan worden."

Een schoolgebouwtje uit de wereldtentoonstelling zet al ruim een jaar de buurt tegenover het UZ op stelten. Want pas vrij recent kwam uit dat het gebouw waarin ''t Geraarke' huist een authentiek gebouw uit 1913 is. "Het stond in het moderne dorp van de wereldtentoonstelling", vertellen historicus Hannes De Zutter en architect Evert Vandenberghe, beiden buurtbewoners. "En het is het enige gebouw van de wereldtentoonstelling dat intact is gebleven. Het werd toen voorgesteld als het schoolgebouw van de toekomst. Na de wereldtentoonstelling is het afgebroken en aan onze wijk geschonken, in september 1914 zaten de eerste leerlingen er op de schoolbanken. De meeste gebouwen die voor de wereldtentoonstelling werden opgetrokken waren tijdelijk, en dus niet écht gebouwen. Dit schooltje was wel degelijk bedoeld om te blijven bestaan. Hoe jammer zou het zijn dat dit pas ontdekte erfgoed zou verdwijnen?"

Nieuwe Aldi-winkel

Toch was het bijna zover. Want de eigenaar, de parochie Christus Koning, wilde de hele site verkopen aan de naastgelegen Aldi. Aldi zou het schooltje slopen en er een nieuwe winkel op bouwen. Voor de werking van 't Geraarke zou een nieuw gebouw worden opgetrokken. Ondanks negatieve adviezen van alle erfgoeddiensten verkregen de projectontwikkelaars hun bouwvergunning. Maar de buurt ging in beroep, eerst bij de stad, dan bij de provincie, en ten slotte bij de Raad voor Vergunningsbetwisting. Die laatste gaf de bewoners gelijk, en de bouwvergunning werd vernietigd. Intussen werd de bouwaanvraag ook ingetrokken, en dus in het schooltje - voorlopig - gered.

Trapgeveltjes

"Dat plan kwam er op onze vraag, niet op vraag van Aldi", benadrukt Eric De Keyzer van de vzw Parochiale Werken. "Het schoolgebouwtje is compleet afgeleefd, en wij hebben niet het geld om het te renoveren. We willen wel absoluut de werking van 't Geraarke daar behouden, want behalve een tweedehands kledingboetiek zit er ook een voedselbank die maandelijks meer dan 200 gezinnen helpt. In de plannen was voorzien dat er een nieuwbouw zou komen, op dezelfde site, waar de liefdadigheidswerking kon doorgaan. We moeten ons nu beraden over nieuwe plannen, waarbij het schooltje waarschijnlijk gespaard zal worden. Ook al heeft dat niks meer te bieden dan twee mooie trapgeveltjes. Het zal afhangen van wat monumentenzorg zegt", zegt Eric De Keyzer.

Brief

"En dus moet het gebouw zo snel mogelijk beschermd worden", vinden de actievoerders. "De aanvraag daarvoor is in augustus al verstuurd. Maar het zou helpen mocht iedereen een brief sturen om die vraag kracht bij te zetten. Er staat een voorbeeld op Facebook, bij 'red het laatste gebouw van de wereldtentoonstelling 1913'.