"Draaideur te smal, wc's onvindbaar en schappen te laag"

TOEGANKELIJKHEID DE KROOK VOOR VERBETERING VATBAAR

Eddy Herrebout kan maar net met zijn rolstoel in de draaideur.
James Arthur Eddy Herrebout kan maar net met zijn rolstoel in de draaideur.
Elke dag vinden duizenden bezoekers de weg naar de nieuwe Gentse stadsbibliotheek. Intussen stijgt ook de kritiek op de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van het gebouw. Wij namen de proef op de som en gingen samen met rolstoelgebruiker Eddy Herrebout op stap in De Krook. "Het toilet is zo groot als een balzaal, maar je moet het wel vinden", zegt hij.

De bezoekerscijfers van de nieuwe stadsbibliotheek swingen de pan uit in de openingsmaand met gemiddeld 7.700 bezoekers per dag (zie kaderstuk, red.). Maar die volkstoeloop brengt ook extra uitdagingen mee voor het bibliotheekpersoneel om alles in vlotte banen te laten lopen. De stad kreeg de afgelopen weken heel wat opmerkingen over de toegankelijkheid van het gebouw.


Voormalig voorzitter van de Gentse toegankelijkheidsraad en ambassadeur van vzw Onafhankelijk Leven Eddy Herrebout onderwierp het gebouw voor onze krant aan een kritische test. Al bij het binnenkomen heeft hij een gevatte opmerking. "De draaideur is niet geschikt voor elke rolstoelgebruiker. Ik pas er nog juist in met mijn elektrische rolstoel, maar voor grotere modellen is het te klein. Aan het administratief gebouw van de Zuid kan je via een aparte deur binnen door aan te bellen. Dat zou hier ook perfect mogelijk zijn mits wat aanpassingen", zegt Eddy.


Op naar de liften waar het toch enkele minuten wachten is tot we ons kunnen begeven naar de derde verdieping waar de leeszaal zich bevindt. Die zit goedgevuld met blokkende studenten. We vragen aan een medewerker of het mogelijk is om het toilet te gebruiken. Hij verwijst ons naar verdieping -2 waar zich voorlopig de enige publieke toiletten bevinden. Terug naar de lift waar we in gesprek raken met Leona Vandevelde (80). "De Krook is een mooi gebouw, maar hier en daar is er toch nog werk aan. Zo is het lastig als senior om je te bukken voor de onderste boekenschappen die net boven de grond komen. En in de lift is er een spiegelwand waar je pardoes kan tegenlopen. Best gevaarlijk!"

Voor Leona Vandevelde (80) is het moeilijk om bij de laagste rij boeken te raken.
James Arthur Voor Leona Vandevelde (80) is het moeilijk om bij de laagste rij boeken te raken.

Alarmknop

Na het gesprek met Leona bereiken we met Eddy eindelijk de publieke toiletten op de ondergrondse verdieping. "Die zijn in orde en zo groot als een balzaal. Enkel de installatie van een alarmknop ontbreekt voor noodgevallen", weet Eddy. We eindigen onze doortocht in het drukbezochte leescafé waar we nog net één tafeltje vinden om een koffie te drinken. "Er is zeker aandacht besteed aan de toegankelijkheid van De Krook, maar op sommige punten is het zeker nog voor verbetering vatbaar", klinkt zijn streng, maar rechtvaardig besluit.

Eddy Herrebout in de (voorlopig enige) toiletten op verdieping -2. "Het toilet is zo groot als balzaal, maar je moet het wel vinden."
James Arthur Eddy Herrebout in de (voorlopig enige) toiletten op verdieping -2. "Het toilet is zo groot als balzaal, maar je moet het wel vinden."

Assistentie aan balie

De bibliotheek neemt de kritische bemerkingen van haar bezoekers ter harte en plant intussen al enkele bijsturingen om de dienstverlening te optimaliseren. Zo wordt de komende weken nog extra signalisatie aangebracht om de locatie van de collectie en de toiletten te verduidelijken. "Van zodra dat in orde is, worden ook de toiletten op het gelijkvloers en derde verdieping opengesteld voor het publiek", zegt Senta Kochanek, publieksmedewerker bij de stadsbib. "En bij lange wachtrijen aan de lift vragen we om minder mobiele mensen voorrang te geven. Zij kunnen sowieso ook assistentie vragen aan de balie bij de ingang van de bibliotheek. Al krijgen we vooraf graag wel een seintje. Sowieso houden we rekening met alle opmerkingen van bezoekers die ons bereiken. Ook Eddy's tips gaan we ter harte nemen."