"Dit wordt het plein van de chaos"

HANDELAARS RABOT HEKELEN OFFICIEUZE KNIP AAN GRIENDEPLEIN

Vincent Renard, Willy De Clerck, Hugo Sierjacobs tellen met een bang hart af naar 3 april.
Wannes Nimmegeers Vincent Renard, Willy De Clerck, Hugo Sierjacobs tellen met een bang hart af naar 3 april.
Als er één buurt is waar het circulatieplan vanaf dag één aangevochten werd, dan was het het Rabot. Het resultaat is een compromis waarmee niemand echt tevreden is. De handelaars vrezen chaos aan het Griendeplein waar de wijk wordt geknipt, maar dan zonder de duidelijke inkleding van de andere knips.

Drie verschillende plannen lagen op tafel voor het Rabot. Telkens kwam er protest en telkens werd het plan aangepast. Maar ondanks al die onderhandelingen is er op het Rabot nauwelijks iemand te vinden die enthousiast is. "We hebben het plan bekeken. Ik begreep er niets van, we zien wel als het zo ver is", klinkt het bij verschillende handelaars.


De dekenij van de Wondelgemstraat heeft de plannen wel in detail bestudeerd. "Dat veel mensen de kaart niet begrijpen, is heel logisch...ze is ook helemaal niet duidelijk. Ook wij blijven met heel wat vragen zitten", zegt deken Willy De Clerck.


"Eerlijk gezegd weten we zelf niet echt waar een automobilist nu precies naartoe moet als hij aan het einde van de Wondelgemstraat komt. We verwachten dat veel automobilisten gewoon in tegengestelde richting zullen rijden, zonder te beseffen dat ze iets fouts doen. Nog een pak anderen zullen rechtsomkeer maken op het Griendeplein. Dat zal voor gevaarlijke situaties zorgen. Zeker met een grote studentencampus enkele meters verderop", aldus De Clerck.

Protest

De handelaars van de winkelstraat waren felle tegenstanders van het circulatieplan. Aanvankelijk stond hun straat ingetekend als eenrichtingsverkeer. Daarna werd de Wondelgembrug enkele rijrichting. Na nog meer protest moest Watreeuw toch inbinden. De Wondelgemstraat en de Wondelgembrug gingen open in beide richtingen. Maar Watteeuw vond toch nog een manier om het doorgaand verkeer tegen te houden: door het Griendeplein eenrichtingsverkeer te maken. "Deze toestand gaat voor ons onhoudbaar zijn", zegt De Clerck. "Dit wordt het plein van de chaos. We vrezen dat de situatie hier zo gevaarlijk wordt dat Watteeuw wel zal moeten ingrijpen."


Het kabinet van schepen Watteeuw verduidelijkt hoe je nu precies het Rabot moet uitrijden. "Wie de Wondelgemstraat in rijdt, kan terug rijden via de Gebroeders Desmetstraat en dan de IJskelderstraat of de Pannenstraat nemen om terug te rijden. Die straten zullen aanvankelijk meer verkeer te verwerken krijgen, maar we gaan er van uit dat die toestand zich zal normaliseren na enkele maanden. Na een tijdje zullen de automobilisten wel weten dat het geen nut meer heeft om via de Wondelgemstraat naar het centrum te proberen rijden. Aan de Pannestraat en de IJskelderstraat worden geen aanpassingswerken doorgevoerd", klinkt het. Op de vraag hoe lang het kan duren vooraleer men gewend is aan de nieuwste situatie volgt alvast een duidelijk antwoord. "Na twee maanden denken we de tendenzen te zien. Na zes maanden moet de meerderheid van de weggebruikers zich aan de nieuwe situatie aangepast hebben."