"Dit buigt wel, maar barst niet"

ONWRIKBARE BETONMUUR OM GENTSE FEESTEN TE BEVEILIGEN

Gisteren werden de eerste Wiblocs en stalen poorten geplaatst.
Foto James Arthur Gisteren werden de eerste Wiblocs en stalen poorten geplaatst.
De Gentse Feestenzone wordt dit jaar beveiligd met een onwrikbare muur van 'Wiblocs'. Dat zijn betonblokken die als puzzelstukken in elkaar passen. "De blokken zijn gehuurd, en komen op negen plaatsen", zegt politiewoordvoerder Manuel Mùgica Gonzalez.

Vorig jaar al stonden rondom de Feestenzone betonblokken, voor mocht iemand op het idee komen om op de feest massa in te rijden. Maar dat was toen een heel gedoe, omdat het openbaar vervoer wel door moet kunnen. En het bleven losse blokken. Dit jaar zijn er de Wiblocs, een uitvinding van Willy Van Hee. "De blokken passen - letterlijk - als puzzelstukken in elkaar", zegt hij. "Een vrachtwagen mag daarop inrijden, aan gelijk welke snelheid. Hij zal niet door de muur geraken. De muur zal wel opschuiven, maar de blokken zullen zich rond de vrachtwagen slingeren. Buigen wel dus, maar barsten niet. De chauffeur zou de klap trouwens niet overleven." Filip Bauters vervolledigde de uitvinding van Van Hee met poorten. Daardoor kunnen de blokken op de Gentse Feesten worden gebruikt. Want overdag moet het openbaar vervoer door kunnen. En 's nachts moeten ook de hulpdiensten binnen de feestzone geraken. "Overdag, als het niet druk is op de Feesten, blijven de poorten open", zegt politiewoordvoerder Manuel Mùgica Gonzalez. "Maar zodra tram en bus niet meer door de zone moeten, kort na de middag, gaan de poorten dicht. Dan worden ze bemand door stewards van KAA Gent, die de poorten zullen bedienen."

Bloembakken

Gisteren werden de eerste blokken opgesteld in de Limburgstraat, naast de kathedraal. Ook op de Sint Michielshelling, in de Drabstraat, de Ottogracht, Steendam, Veldstraat, Sint-Niklaasstraat, Burgstraat en Geldmunt komen er. "Eén blok weegt 1.700 kilo", zegt Van Hee. Waar een poort komt, komt ook een bloembak bovenop een Wibloc, nog eens goed voor 1.300 kilo. Eén blok is 2,16 meter lang, 78 centimeter breed en 70 centimeter hoog. De poorten bestaan uit stalen balken." "Een vrachtwagen mag op deze constructie inrijden tegen gelijk welke snelheid, de muur houdt hem sowieso tegen", vervolgt Bauters. "Ja, de balken zullen plooien, de muur zal zelfs enkele meters verschuiven, maar de vrachtwagen zal er zeker niet door geraken." De poorten zijn in gelijk welke positie vergrendeld, dus grapjassen zullen er niet mee kunnen spelen. Hoe lang de bloemen in de bakken het zullen uithouden, is een andere vraag. "Maar die bloemen hadden we nog, we hebben ze gewoon laten staan om het geheel wat op te fleuren", lacht Bauters.