"Dat warme samenleven, dat wil ik ook voor Gent"

OPENHARTIG OVER HAAR BROERS, HAAR HOBBY'S EN HAAR GEZIN

Mieke van Hecke woont sinds 2014 weer in het centrum van Gent, op een appartement waar ze een prachtig uitzicht heeft over de stad.
WN Mieke van Hecke woont sinds 2014 weer in het centrum van Gent, op een appartement waar ze een prachtig uitzicht heeft over de stad.
Iedereen kent haar als de grote baas van het katholiek onderwijs of als Vlaams parlementslid. Maar Mieke Van Hecke (70) is veel meer dan dat. Ze is doctor in de rechten, moeder van 4 en grootmoeder van (voorlopig) 6. Ze kijkt gepassioneerd naar snooker en andere sporten op tv en ze breide al een hele modeshow bij elkaar. Ze groeide op in de Bloemekeswijk en is haar afkomst nooit vergeten. "En ja, ik kan Gents", lacht ze.

Mieke Van Hecke had een huisvrouw als moeder en een vakbondsafgevaardigde als vader. Ze woonden in een simpel huisje. "Mijn twee broers en ik speelden op straat en de hele buurt zorgde voor elkaar. Dat buurtgevoel wil ik terug in Gent."


Ze ging naar het parochieschooltje tot het vierde leerjaar. Daarna stuurde haar vader haar naar Sint-Bavo, centrum Gent. Die ruimdenkende vader vond ook dat zijn dochter evenveel kansen moest krijgen als haar broers. Dus kon Mieke rechten studeren aan de universiteit, wat toen niet evident was. "Alleen wij en de zoon van de bakker konden naar de unief. De hele straat leefde mee met onze resultaten. Ik weet dat onze ouders zich heel wat hebben moeten ontzeggen om ons te laten studeren."

Mieke was vroeger ook lid van de scouts.
Wannes Nimmegeers Mieke was vroeger ook lid van de scouts.

Plagerij

Al op Sint-Bavo startte de 14-jarige Van Hecke haar carrière eigenlijk al, stiekem. "Samen met enkele vriendinnen hebben we een sportbeweging uit de grond gestampt. Je zou het me nu niet nageven, maar ik deed toen veel en graag aan sport. Nochtans was ik toen ook al mollig. Schoolsport was toen alleen voor internen en wij hebben het zover gekregen dat er ook sport voor externen was. We behaalden ons sportmonitor-diploma en gaven les: speerwerpen, kogelstoten, handbal, atletiek, ik deed het allemaal. Ik ging graag naar school. Ik ben ook nooit gepest of scheef bekeken, niet voor mijn eenvoudige afkomst en niet voor mijn molligheid. Naar 't schijnt was ik nogal assertief, al vond ik dat zelf niet zo. Alleen mijn broers, die durfden wel. Steek gij maar eerst over, als de auto's u zien zullen ze wel remmen om hun carrosserie te beschermen, klonk het dan. Om te lachen, want we hingen heel erg aan elkaar alle drie. Vorig jaar ben ik in één jaar mijn beide broers verloren."

Mieke als kleuter.
Wannes Nimmegeers Mieke als kleuter.

Scouts

Scouts was een andere passie. "Het wildste verhaal uit mijn scoutstijd? Ik moet een jaar of 15 geweest zijn toen we op patrouille gestuurd werden. Volgens onze stafkaart moesten we rechtdoor, maar de weg was afgespannen met prikkeldraad. We zijn daar gewoon onder gekropen. We vonden er een vervallen gebouwtje, waar we een vuurtje gemaakt hebben, gekookt en gerust. Later bleek dat het terrein een militair oefenterrein was en dat gebouwtje het doelwit voor de schietoefening. Vijf minuten chance, heet dat."


Uitgaan heeft de jonge Van Hecke nooit echt gedaan. "Ik zat in allerlei denktanks en organisaties. Discussiëren bij een glas, dat wel. Maar ik heb meer in De Brug gezeten dan op café. Ik heb in mijn leven hooguit twee keer een glas te veel gedronken."

Gezin

Mieke Van Hecke droomde ervan advocaat te worden en ging rechten studeren en 'en passant' ook nog criminologie. Ze bleef nog zes jaar werken als assistent procesrecht en daar leerde ze Rogier De Corte kennen, die haar man zou worden. Hij werd prof aan de Universiteit Antwerpen, zij werd advocaat. Voor zijn carrière en ook uit overtuiging besloot Van Hecke thuis te blijven om voor de vier kinderen te zorgen. "Ondertussen werkte ik wel mee aan projecten van mijn man. Zo bleef ik met juridische zaken bezig, maar wel op mijn eigen tempo. Als de kinderen thuis of ziek waren, was ik er voor hen."

Politieke carrière

Voor de verkiezingen van 1982 werd Van Hecke, toen 35, gevraagd om op de CVP-lijst voor Beervelde te staan, waar ze woonde en in het lokaal partijbestuur zetelde. Ze was al lid van de partij sinds haar zestiende en leerde bij de CVP-jongeren de latere iconen Wilfried Martens en Miet Smet kennen. "Ik werd tweede opvolger, maar de eerste opvolger nam zijn mandaat niet op, waardoor ik in 1984 dus eerder toevallig in de gemeenteraad ben beland. In 1988 werd ik schepen omdat ik juriste was, vrouw en geen beroep had. Dat maakte mij de gedroomde 'vertegenwoordiger van de basis'. In 1995 werd Zuster Monica gevraagd om op de vierde plaats voor de verkiezingen van het Vlaams parlement te staan, maar zij vond dat ik dat beter zou doen. Alweer toeval. Zo ben ik dus in het Vlaams parlement beland. Door mijn pleidooi in de commissie cultuur voor het bestaansrecht van gesubsidieerde socio-culturele verenigingen, ook met een ideologische achtergrond, leerden de bisschoppen mij kennen en werd ik gevraagd om directeur-generaal van het katholiek onderwijs te worden. Dat deed ik tot ik in 2014 met pensioen ging en eindelijk niet meer elke dag om 4.45 uur moest opstaan. En nu CD&V - na het afhaken van Sarah Claerhout - een nieuwe lijsttrekker zocht, kwamen ze weer bij mij terecht. Iemand vertelde mij dat ik ooit dromend had gezegd dat ik burgemeester wilde worden. Ik had nooit gedacht dat ik die droom nog echt zou najagen."


Van Hecke is geen controlefreak, maar beseft wel dat haar uitstelgedrag haar medewerkers vroeger grijze haren heeft bezorgd. "Al heb ik in extremis wel altijd de deadlines gehaald", lacht ze.

Reizen

Reizen heeft Mieke Van Hecke niet veel gedaan. "Met de kinderen gingen we jaarlijks wel een maand naar zee. Verder deed ik af en toe een citytrip met mijn man. Ik heb maar twee grote reizen gemaakt, naar Ecuador en Zuid-Afrika. Ik geniet wel van weg zijn, maar ik vertrek echt niet graag. Ooit ging ik voor Broederlijk Delen enkele dagen naar Haïti. Toen overviel me zelfs de gedachte: als ik nu eens een brommer over mijn voet laat rijden moet ik niet vertrekken. Compleet absurd. De eerste avond heb ik ook gegarandeerd heimwee. Ik ben nogal honkvast. En ik vlieg niet graag."

Hobby's

Ondanks haar drukke leven had Mieke nog één hobby. Breien. Veel. "Op mijn pensioenfeest hebben mijn kinderen en kleinkinderen een modeshow gelopen met truien die ik voor hen gemaakt had."


Sinds 2014 wonen Van Hecke en haar man terug in centrum Gent, op een appartement met een prachtig uitzicht over de stad. "Nu ik meer tijd heb, kijk ik graag naar snooker op tv. Dat vind ik fantastisch, maar mijn man wordt er onnozel van. Dus ik kijk als hij er niet is, want we hebben allebei nog altijd een druk leven. Ik volg trouwens alle sporten, behalve cricket en boksen. Ik ben ook fan van AA Gent, maar ik heb geen abonnement."


Af en toe vangt ze de kleinkinderen op. "Maar op eigen tempo en als het past."


Ze houdt ook vast aan haar gezin. "Al meer dan twintig jaar doen we samen iets op 1 mei. Mijn man en ik en onze vier kinderen, zonder schoon- en kleinkinderen. Daar hechten we belang aan. Dat warme samenleven, dat wil ik ook voor Gent."