"Af en toe een grapje of muziekje moet kunnen"

TOPDOKTER VINDT AFLEIDING TIJDENS OPERATIES EEN NOODZAAK

Koenraad Van Landuyt krijgt na zijn optreden in Topdokters vaak vragen over... kiwi's. "De cameraploeg had mij net aangetroffen toen ik opgescheept zat met 400 kilo kiwi's uit mijn tuin. Nu denkt iedereen dat ik een kweker ben (lacht). "
James Arthur Koenraad Van Landuyt krijgt na zijn optreden in Topdokters vaak vragen over... kiwi's. "De cameraploeg had mij net aangetroffen toen ik opgescheept zat met 400 kilo kiwi's uit mijn tuin. Nu denkt iedereen dat ik een kweker ben (lacht). "
Elke week volgt het VIER-programma 'Topdokters' artsen van de ontbijttafel tot in de operatiekamer. Eén van hen is Koenraad Van Landuyt (56), uit Haaltert. De plastisch chirurg van het UZ en Sint-Lucas in Gent is gespecialiseerd in borstreconstructies en zit niet verlegen om een boude uitspraak of een grap in de operatiekamer. "Zo'n ingreep duurt vaak uren en is zo intens dat stoom aflaten een absolute noodzaak is."

Zo een cameraploeg achter je aan, went dat een beetje?


"Best wel, al hebben ze mij echt drie maanden vrij intensief gevolgd. Ze waren er natuurlijk niet de hele tijd, maar ik zag hen toch vrij regelmatig. Maar ze hebben het ook zeer correct gespeeld. Mijn patiënten kregen altijd de keuze om in beeld te komen of niet."


Hoe zijn de reacties?


"Wel, ik krijg voortdurend opmerkingen over kiwi's (lacht). Die ploeg had mij net aangetroffen toen ik opgescheept zat met 400 kilo kiwi's uit mijn tuin. Nu denkt iedereen dat ik een kweker ben, maar dat is niet zo. Ik heb maar één struik maar blijkbaar een zeer vruchtbare.


Ook de manier waarop ik mijn kiwi's at (slurpend, red.) zorgt voor nogal wat commentaar. Mijn vrouw vond dat ik ze toch wel wat stijlvoller had kunnen opeten. (lacht).


Met dokter Van Landuyt mag aan de operatietafel al eens gelachen worden blijkbaar.


"Een operatie duurt vaak vele uren. Intense momenten van opperste concentratie, maar ook momenten waarop dat minder nodig is.


Dan moet er toch eens gelachen kunnen worden, vind ik, om wat stoom af te laten. Er zijn collega's die de hele tijd in alle ernst doorwerken en geen afleiding kunnen verdragen. Maar zo zit ik niet in mekaar."


En een muziekje?


"Zeker en vast. Mijn team heeft zelfs een playlist samengesteld met liedjes waarvan ze denken dat ze bij mij passen. Het zijn vooral nummers uit de jaren en zestig en zeventig.


Ik luister ook zeer graag naar klassieke muziek, maar dat is misschien een beetje te zwaar tijdens een operatie. Ik opereer ook zeer veel. De meeste chirurgen houden het bij één of anderhalve dag per week. Ik opereer vier tot vijf dagen in de week."


Hoe lang kan een chirurg dat volhouden?


"Mijn leermeesters deden makkelijk verder tot voorbij hun 70ste. Zolang mijn handen niet beginnen te trillen, zie ik me ook niet snel stoppen. Gelukkig heb ik daar nog nooit last van gehad."


Zijn er operaties die je weigert uit te voeren?


"De meeste zijn plastische ingrepen na kanker. Ik doe veel borstreconstructies maar ook herstel -operaties na andere kankers of ongevallen. En af en toe puur esthetische ingrepen. Vooral bij patiënten die ik eerder al behandeld heb en die nog een extra ingreep wensen. Wat ik niet doe, zijn neuscorrecties omdat dat toch echt specialistenwerk is. En botox spuiten weiger ik. Dat ligt mij gewoon niet."


Als je geen chirurg was geworden, wat zou je vandaag dan zijn?


"Ik denk dat ik een pure wetenschapper zou geworden zijn. Van kleins af aan ben ik gefascineerd door wetenschap. Ik verslond boeken uit de bibliotheek. En vandaag doe ik dat nog. Dan lees ik een boek uit over fysica, klap het dicht en kom tot het besef dat ik er niks van begrepen heb (lacht). Toch vind ik het zeer belangrijk om me niet te beperken tot mijn eigen vakgebied."


Wat doe je om je te ontspannen na vijf dagen intens opereren?


"Ik heb een gezin met vier dochters, dat is al een hele bezigheid op zich. Maar ik heb twee echte hobby's: fotografie en het kweken van cactussen. Ik heb me ingeschreven aan de Academie voor Beeldende Kunst voor een opleiding kunstfotografie. Daar komt veel techniek bij kijken, dus dat spreekt mij wel aan. Maar tegelijkertijd is het iets heel subjectiefs. Als je denkt een mooie foto gemaakt te hebben, is het eigenlijk al geen goeie meer."


"Daarnaast kweek ik Noord-Amerikaanse dwergcactussen. Ik had er voor mijn studies enorm veel. Maar door het studeren, ben ik ze uit het oog verloren en al mijn cactussen zijn stuk gegaan. Nu heb ik de draad weer opgenomen."


Wat zijn de mooiste plekjes in Oost-Vlaanderen om foto's te nemen?


"In samenwerking met de academie van Menen hebben we een denkbeeldige lijn getrokken tussen Gent en Menen en op die lijn foto's genomen. Dan kom je al snel uit op de omgeving van de Leie tussen Sint-Martens-Latem en Zulte. De bruggen daar zijn ongelooflijk fotogeniek."