"1 kerk op 3 krijgt nieuwe toekomst"

BIJNA ALLE GEMEENTEN IN REGIO DENKEN NA OVER INVULLING

De kerk van Malem werd al omgetoverd tot een circusschool.
Foto WN De kerk van Malem werd al omgetoverd tot een circusschool.
Van de 98 kerken in onze regio zullen er minstens 33 een nieuwe bestemming krijgen. Sommige kerken zullen verkocht of verhuurd worden, andere krijgen naast de functie van geloofsgebouw ook die van evenementenzaal. In bijna alle gemeenten in onze regio wordt er nagedacht over een kerkenplan. Dat moet de kosten drukken want kerken onderhouden kost bakken vol geld.

4 Gent telt 51 kerken, vaak op een steenworp van mekaar. Het bisdom heeft plannen om 18 kerken te sluiten. Gent gaf al het voorbeeld door de in onbruik geraakte kerk van Malem te verkopen. Het gebouw ging uiteindelijk naar vzw de Circusplaneet, die nu een unieke ruimte heeft om in te oefenen, inclusief hoge plafonds voor trapezewerk. Ook de Sint-Antonius van Paduakerk in Gentbrugge wordt verkocht.


De eerstvolgende kerk die een nieuwe toekomst moet krijgen is die van Sint-Anna. Het is een enorm gebouw waarvoor de zoektocht naar een overnemer is begonnen. Omwille van de goede akoestiek behoort een concertzaal tot de mogelijkheden al zijn er naar verluidt meerdere kandidaten.


Andere kerken op de lijst zijn de Sint-Machariuskerk, de Sint-Martinuskerk (Baarle), de Onze Lieve Vrouwkerk (Luchteren), Heilig Hartkerk (Mariakerke-Kolegem), Sint-Coleta (Coletastraat), Sint-Theresia (Boomstraat), Sint-Theresia van Avila (Muide), Sint-Antonius Abtkerk (Meulestede), de Sint-Jan Baptist (Brugse Poort), de H. Kruis (Sint-Amandsberg), de OLV Geboortekerk (Desteldonk) en de Sint-Elisabethkerk (Begijnhof) en de Sint-Jozefkerk in de Wondelgemstraat. Tegen 2019 moeten de toekomst van die kerken duidelijk zijn.


4 Wetteren heeft acht kerken op haar grondgebied. Er zijn grootse hervormingsplannen. De Sint-Gertrudiskerk wordt de hoofdkerk. In de kerk van Overbeke zullen vooral nog huwelijken en begrafenissen gehouden worden maar geen misvieringen meer. De kerk van Overschelde zal gebruikt worden als polyvalente zaal, net als de Christus Koning Kerk. De kerk van Westrem wordt mogelijk ingevuld als religieus museum. Voor de kerk van Ten Ede zijn er nog geen duidelijke toekomstplannen, maar de diensten worden wel al afgebouwd. Dit jaar vindt er een laatste keer een eerste communie plaats. De kerk van Kwatrecht staat dan weer te koop.


4 Melle: "We hebben drie kerken. De Sint-Martinuskerk blijft onze hoofdkerk. Met de kerk in Gontrode zijn er plannen om het gebouw een nieuwe inrichting te geven. Er zullen studio's in gebouwd worden waar jongeren zelfstandig kunnen leven. Vzw Het Anker is daar mee bezig. Over een nieuwe bestemming van de kerk op Vogelhoek wordt momenteel nog overlegd. Daar moet binnenkort duidelijkheid over zijn", zegt burgemeester Dirk De Maeseneir.


4 Destelbergen: "We hebben drie kerken en dragen ook bij aan één kerk in Melle. Voorlopig zijn er geen concrete plannen om kerken een nieuwe bestemming te geven. Al horen we via het bisdom dat er wel wordt nagedacht over een nieuwe bestemming voor de kerk op Eenbeekeinde. Concreet is dat nog niet", zegt burgemeester Mark De Pauw.


4 In Merelbeke zijn er acht kerken vrij dicht bij mekaar. Er is een dossier opgestart om een aantal kerken te herbestemmen. Hoeveel en welke kerken is nog niet officieel beslist.


4 Zelzate: "We hebben twee kerken in onze gemeenten en eigenlijk hebben we aan één genoeg", zegt burgemeester Frank Bruggeman. "Daarom zullen we kleinere Sint-Antoniuskerk gebruiken voor culturele evenementen, uitvaarten en speciale gelegenheden. De hoofdkerk op het marktplein blijft behouden voor misvieringen."


4 Laarne: "We hebben twee kerken maar geen plannen om ze te sluiten, ook niet op langere termijn", zegt schepen Alex De Smedt (CD&V).


4 Wachtebeke: de twee kerken worden nog steeds gebruikt en er zijn geen plannen om er een nieuwe bestemming aan te geven.


4 Lochristi telt vijf kerken en die blijven in gebruik.


4 Nazareth telt twee kerken en die behouden allebei hun huidige functie.


4 Wichelen: de Sint-Gertrudiskerk blijft de hoofdkerk.


4 De kerk van Schellebelle wordt een secundaire kerk en dus vooral gebruikt voor uitvaarten en huwelijken. De diensten in de kerk van Serskamp worden stilaan afgebouwd maar er zijn nog geen concrete plannen.


4 De Pinte telt twee kerken maar er zijn geen plannen om te herbestemmen.


4 Oosterzele telt maar liefst zeven kerken. "Vooralsnog zijn er geen concrete plannen om kerken nieuwe bestemmingen te geven", zegt pastoor-deken Amand De Cock. "Daar wordt wel over gepraat op straat maar officiële gesprekken daarover waren er nog niet."


4 "De kerk van Sint-Martens-Latem wordt de hoofdkerk. De kerk van Deurle - een beschermd monument - wordt nog steeds gebruikt voor vieringen maar heeft nu een dubbel gebruik gekregen als evenementenzaal", zegt burgemeester Agnes Lannoo-Van Wanseele.