Zwarte goud viert eeuwfeest

HERDENKING 100 JAAR STEENKOOL IN LIMBURG BRENGT ODE AAN MIJNWERKERS

Cartoonist Bert Vanstiphout werkt aan een strip over André Dumont.
Mine Dalemans Cartoonist Bert Vanstiphout werkt aan een strip over André Dumont.
Het is dit jaar een eeuw geleden dat in de mijn van Winterslag voor het eerst steenkool werd bovengehaald. Reden genoeg om 100 jaar productie van het zwarte goud in de kijker te zetten. "We belichten de figuur van André Dumont, de man die de steenkool ontdekte", stelt Xavier Huygen, voorzitter van vzw Mine-Art en oud-mijnwerker.

"We mogen de kompels die in de Limburgse en andere mijnen gestorven zijn niet vergeten", licht Huygen toe. Om hen te gedenken laat hij 100 koppen van een mijnwerker gieten. "De contouren van de kop zijn al klaar en we hebben al een firma gevonden die hem met een mal in beton zal maken", vertelt hij. "De kop die we gekozen hebben ziet er herkenbaar uit. Hij is strak en kunstzinnig gemaakt. De koppen zullen niet genummerd of beschilderd worden. Ze worden publiek verkocht."


Centraal in het jubileum staat de figuur van André Dumont. Naar hem is een straat langs de vroegere mijn van Waterschei, vandaag het Thorpark, genoemd. Over hem verschijnt ook een strip op 300 exemplaren. Hiervoor zocht en vond Mine-Art Bert Vanstiphout (56), leraar en cartoontekenaar uit Genk. Het resultaat is de strip "Een avontuur van Siebe Mol" met "De Steen van André" als ondertitel. "De strip is gebaseerd op waar gebeurde feiten", laat de tekenaar verstaan. "De verhaallijn loopt vanaf de ontdekking van het steenkool, de opbouw en uitbreiding van de mijnen, de moeilijkheden die ze ondervonden, de komst van de gastarbeiders en de stakingen tot de sluiting van de mijnen en de herbestemming ervan. Een historische strip, maar het verhaal wordt ludiek uitgebeeld en verteld. M'n zoon Roel (24) schreef de teksten in de ballonnen boven de plaatjes." Siebe Mol gaat met andere figuren, zoals een hamster en een veldmuis, in de ondergrond op zoek naar steenkool. Hierbij beleven ze veel avonturen", verduidelijkt Vanstiphout. "Meer dan 60 uren heb ik eraan gewerkt." Mine-Art brengt een postkaart met een zegel van André Dumont op de markt.

Om de kompels te herdenken worden 100 beeldjes gemaakt.
Mine Dalemans Om de kompels te herdenken worden 100 beeldjes gemaakt.

Oude films

Mine-Art vertoont in samenwerking met de provincie twee oude mijnfilms die in een nieuw jasje zijn gestoken. "De film over 50 jaar Winterslag werd opnieuw ingekleurd", vertelt Xavier Huygen. "Ook de film Mijnimpressie zal afgespeeld worden. Ook deze film werd grondig hersteld. Vervolgens maken 50 kunstenaars een werk dat verwijst naar de mijnen. Genkenaar Jef Habex werkt aan een bundel met gedichten over steenkool, de mijnen en de mijnwerkers. De bundel zal toepasselijk Zwarte Handen heten."


100 jaar steenkoolproductie wordt herdacht op 25 juni 2017 in C-Mine. De strip kost 10 euro en kan besteld worden op mine-art.be. Een mijnwerkerskop kost 45 euro.

Marleen Jaroszewski, Xavier Huygen en Tom Verbraeken
Mine Dalemans Marleen Jaroszewski, Xavier Huygen en Tom Verbraeken