Zeldzame vlinder verhindert uitbreiding Essers

De Raad van State heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de uitbreiding van transportbedrijf Essers geschorst. De reden? Vlinders.

Door de schorsing krijgt het transportbedrijf geen toestemming om twaalf hectare bos - beschermd Europees natuurgebied - te kappen voor een uitbreiding met extra magazijnen. Tenminste, niet tot de zaak ten gronde behandeld is. "Het dossier wordt nu gekelderd door de mogelijke aanwezigheid van de Spaanse Vlag, een vlindersoort", zegt Gert Bervoets, ceo van Essers. "Na vier jaar voorbereiden en procederen staan we geen stap verder. Nochtans hebben we alle regels en procedures gerespecteerd."

Noodoplossingen

Essers verkreeg eerder wel al een bouw- en milieuvergunning voor de uitbreiding. "We zien ons nu genoodzaakt om op korte termijn enkele noodoplossingen uit te werken, om zo de groei van onze farmadivisie alsnog mogelijk te maken", vervolgt Bervoets. "We denken bijvoorbeeld aan een uitbreiding van onze bestaande site in Vilvoorde. Toch kan dat geen vervanging zijn voor ons masterplan voor een farmasite. We zoeken hiervoor oplossingen in eigen land en het buitenland."


De schorsing van het GRUP heeft wel gevolgen voor de vierhonderd extra jobs die Essers met de uitbreiding zou realiseren. "De weg naar bijkomende jobs ligt opnieuw versperd", knikt ceo Bervoets. (LXB)