VIDEO. Duizenden Genk-supporters zorgen voor tweede dag
op rij voor een spetterend kampioenenfeest

“Puur op adrenaline blijven we feesten”

Waar is het feestje! Op het stadsplein van Genk waren voor de tweede dag op rij meer dan 7.000 supporters om een onvergetelijk en uitbundig titelfeest te bouwen. De spelers werden als ware helden ingehaald. In een open bus maakten ze onder escorte van de politie en tegen een slakkengang een kleine toer door het centrum van de stad. Enkele duizenden fans juichten hun idolen toe. “Ik heb de voorbije nacht maar vier uren m’n bed gezien”, vertelt Tille Leirnout uit Zutendaal, één van de fans langs de route . “Er zit nog zoveel adrenaline in m’n lijf dat ik nog uren kan blijven feesten. En met mij héél het blauw en wit legioen.”
De fans bouwden een uitzinnig titelfeest, ze waren het delirium nabij toen de spelers op het podium op het stadsplein verschenen.
Benoit De Freine De fans bouwden een uitzinnig titelfeest, ze waren het delirium nabij toen de spelers op het podium op het stadsplein verschenen.

Op een bepaald moment moest de open bus laveren tussen rijen supporters, die met de gsm in de hand  foto’s trokken van de spelers of hen filmden. Vooral aan de rotondes zag het zwart van het volk. Waar de bus passeerde, steeg de applausmeter naar een ongekende piek. Confetti en slingers zorgden voor een extra feestelijk tintje. Onderweg werd veelvuldig de naam van de Japanse speler Ito gescandeerd. “Hij  is de lieveling van de ploeg”, hoorden we menig fan zeggen. “Hij is nog niet lang bij KRC maar z’n werkkracht maakt hem populair. En na de match maakt hij een buiging naar de fans.”

Delirium

Ondertussen was het stadsplein veranderd in een zee van blauw-witte truitjes, sjaals en vlaggen. En toen de spelers één voor één op het podium verschenen, scandeerden de fans luidkeels hun namen. Racing, olé, olé galmde over het bomvolle stadsplein. Supporters van de harde kern kwamen het feest verstoren door Bengaals vuurwerk af te steken. Voor het podium hing een blauw en groen rookgordijn dat het zicht van de fans hinderde. Ze konden zelfs de spelers niet meer zien. De spelers raakten er kennelijk niet door verstoord. Ze sprongen als jonge hinden op en neer het podium, en dat werkte aanstekelijk op de fans. Ze verkeerden bijna in een delirium. Zo uitbundig gingen ze tekeer. Een dansende en swingende menigte. De sjaals zwierden door de lucht. Er werd uit volle borst gezongen. Ambiance ten top!

De twaalfde man

Burgemeester Wim Dries mocht de kampioenen huldigen op het stadhuis. “In de mijnen was iedereen zwart, vandaag is iedereen blauw en wit”, liet hij horen. “Samen Genk wordt werkelijkheid! Op 16 mei werd KRC kampioen. Wel, voortaan vieren we elk jaar op die dag de nationale feestdag van Genk. Of er ook een straat of plein naar 16 mei genoemd gaat worden?  Leuk om er iets mee te doen, we gaan het bekijken”, aldus de burgervader die de voorzitter van Racing Peter Croonen een schaal van de stad overhandigde. “De titel die we nu op zak hebben, is die van het hele team. Vooral dank aan de duizenden supporters die héél het seizoen achter de ploeg stond. En al twee dagen brengen ze Genk in een feestroes. Méér nog, ze zijn de beste twaalfde man van het land” Even maakte hij een verwijzing naar de geruchten dat Philippe Clement, dé architect van de kampioenenploeg, weg zou gaan bij Racing. Langs de route met de open bus hoorde hij een vrouw roepen: “Philippe: Je moet blijven, ik blijf ook!”

De spelers gingen net zoals hun fans helemaal uit de bol.
Benoit De Freine De spelers gingen net zoals hun fans helemaal uit de bol.
Dolle taferelen toen de spelers hun opwachting maakten op het podium.
Benoit De Freine Dolle taferelen toen de spelers hun opwachting maakten op het podium.
Burgemeester Wim Dries en voorzitter van KRC Genk Peter Croonen, die het gulden boek van de stad tekent.
Benoit De Freine Burgemeester Wim Dries en voorzitter van KRC Genk Peter Croonen, die het gulden boek van de stad tekent.
Als helden reden de spelers in een open bus door de stad.
Benoit De Freine Als helden reden de spelers in een open bus door de stad.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.