Tweede afscheid in veel te korte tijd

Papa Marc (57) na acht maanden herenigd met zoontje Bas (11)

"Onwezenlijk en onrechtvaardig." Treffender kon het niet verwoord worden tijdens de uitvaartplechtigheid van Marc Verstraelen (57), wiens gezin pas acht maanden geleden ook al zoontje Bas (11) moest laten gaan.

Bas overleed acht maanden geleden nadat er complicaties met zijn ruilhart optraden. Tien dagen geleden bezweek ook vader Marc, een huisarts, aan de gevolgen van kanker. Zaterdag zaten familie en vrienden al voor de tweede keer in veel te korte tijd samen in dezelfde kerk in de wijk Bret-Gelieren, waar in mei vorig jaar afscheid van Bas genomen werd.

"Niemand kan dit vatten", sprak Paul Heremans, voorzitter van de Genkse artsenkring. "Marc was een plichtsbewuste dokter. Meer nog, hij was een vriend van iedereen." Iets wat alleen maar door andere sprekers beaamd werd. "Marc stond voor echte kameraadschap", aldus Jos Lantmeeters, bezoemvriend van Marc en peter van Max (13), de oudere broer van Bas. "Maar het is onwennig om je hier Marc te noemen. Voor ons ben en blijf je Billy..."

Ook de studententijd van Marc kwam aan bod. "Hij richtte Carpe Diem op, een studentenclub in Diepenbeek", klonk het. "Hij was ook een gedreven lid van de Leuvense studentenvereniging Moeder Mijnlamp. Met Marc verliezen we ons laadstation. Wie met hem omging, tankte immers véél energie."

Vriend en soulmate

Jos Lantmeeters richtte ook enkele woorden aan Ann Baptist, de echtgenote van Marc. "Je leven is niet gespaard gebleven van tegenslag. Billy was onze beste vriend en soulmate. We gaan hem hard missen."

Dat Marc warm en sociaal voelend was, en ook met volle teugen van het leven genoot, bleek ook uit de foto's op het bidprentje. Die tonen een lachende praeses van Moeder Mijnlamp, maar ook hoe hij geniet van het gezelschap van zijn gezin. "Niemand kon je nog genezen", besloot Paul Heremans. "Maar je was geen klager, ook niet toen je ziek werd. Je bleef plichtbewust met je patiënten bezig, je bleef je inzetten voor onze kring. Niet eenmaal, maar duizendmaal bedankt voor die inzet en je vriendschap." (LXB)

Echtgenote Ann wordt getroost door één van de aanwezigen.
Mine Dalemans Echtgenote Ann wordt getroost door één van de aanwezigen.